Sänk garden i skolan!

Ibland måste man lägga partipolitiken åt sidan och se till dem som de politiska besluten ska gagna. I dagens debatt i P1 (den 16 augusti) om skolan var det tydligt att det finns en god grund för en blocköverskridande överenskommelse som skulle ge lärare och elever en tydlig och långsiktig grund att arbeta utifrån.

Skolan är ett område som prioriteras högt i valrörelsen och där båda blocken är måna om att plocka hem så många röster som möjligt. Alliansen företräds främst av Jan Björklund medan der Rödgrönas talan främst förs av Ylwa Johansson och Maria Wetterstrand. Björklund och Johansson är överens i det mesta. Detta efter att, som Björklund uttrycker det, ”Socialdemokraterna nyktrat till i frågan”. De vill båda:

–          Tidigarelägga betygen

–          Ha skriftliga omdömen från årskurs ett.

–          Fokusera på ökade möjligheter till arbetsro i skolan

–          Tillskjuta mer resurser till skolan.

 De marginella skillnaderna består i att Fp och Alliansen vill ha betyg från årskurs 6 och att de extra resurserna ska läggas på skolsköterskor och kuratorer, medan S vill ha betyg från årskurs 7 och lägga extraresurserna på fler lärare. Ylwa Johansson är dock tydlig med att även Socialdemokraterna kan tänka sig betyg en årskurs tidigare. Socialdemokraterna vill ha fler lärare och Alliansens förslag om satsning på administrativ personal syftar till att låta lärarna ägna mer tid åt undervisning. Två vägar mot samma mål?

En stor skillnad är dock att Jan Björklund har Alliansen bakom sig i skolfrågorna medan Ylwa Johansson måste jämka med två partier som har diametralt motsatt ståndpunkt när det gäller skolan. I skenet av detta tycker jag att en blocköverskridande överenskommelse tillsammans med Socialdemokraterna skulle gagna skolans intressenter bäst. En sådan överenskommelse skulle betyda långsiktighet och en tydlig väg för skolan. Detta oavsett hur det går i valet 2010 och med goda förutsättningar att även kunna utgöra basen över mandatperioden efter 2014.

 Det tycks dock framför allt vara Alliansen som måste sträcka ut handen nu när S nyktrat till. Tvärtom lär det nog vara efter en eventuell Rödgrön valseger.

Annons

En reaktion på ”Sänk garden i skolan!

  1. Pingback: Vem vill inte satsa på skolan – numera.. | socialliberal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s