Varför välja Folkpartiet framför Miljöpartiet?

Ekonomisk tillväxt. Det går inte att rädda miljön utan forskning och ekonomisk tillväxt som möjliggör nya lösningar på gamla problem.

I min miljövision har varje kommun samma sopsorteringssystem som Bosa på Sardinien, Italien. Jag och min familj hyrde en lägenhet där några veckor sommaren 2009 och blev imponerade av deras komunala miljöpolitik vilket innebar en mycket modern sopsortering och sophantering. På tisdagar så hämtades metall och plast, på måndagar och torsdagar så hämtades kompost, på fredagar hämtades glas och papper… självklart av elsopbilar! Kan Sardier kan Värmdöbor! 

En annan fördel med eldrivna motorfordon är tystnaden. Hela kommunens vagnpark skulle kunna succesivt bytas ut till eldrivna fordon, även skolskjutsar. Satsa på forskning för att kunna driva sjöburen traffik på samma sätt.

För att få billig energi och klimatsmart el behövs att kärnkraften byggas ut. Ny teknik och kunnande kan säkerställa en ren energi i form av kärnkraft. Problemet med uranbrytning kvarstår dock så även hanteringen av avfall. Jag tror att dessa går att lösa om man bestämmer sig för att kärnkraften är här för att stanna och satsar på forskning och utveckling. Självklart skall forskning och utbyggnad även göras på vindkraft, solkraft, vågteknik och vad mer framtiden har i sitt sköte.

Mandatperioderna är fyra år, men satsing på ny teknik kräver längre tid än så. Teknologin utvecklas och ekonomiska förutsättningar förändras. Medborgarnas medvetenhet ökar kraven på politiker att leverera miljövänliga lösningar på framtidens energiförsörjning. Satsning på kärnkraft är investeringar som kräver en tid på 10-12 år, går inte om man bromsar och kör varannan mandatperiod.

Jag som är medlem i Naturskyddsföreningen är besviken på att de är så låsta i sin negativa inställning till kärnkraft. Dags att omvärdera sina åsikter och inte bita sig fast i nej-sägar kulturen. Idag står svensk kärnkraft för halva elproduktion i landet, de rödgröna vill stänga ner all kärnkraft, inte realistiskt.

Ett stort problem för oss Värmdöbor är Östersjön. Vårt sjuka innanhav. Min dotter blev sjuk av att ha svalt vatten vid vår badbrygga. Anledning är, misstänker jag, hög nivå av E. coli bakterier i vattnet, eftersom vår gemensama badbrygga ligger precis innan en småbåtshamn och en del båtägare tömmer sina latriner på väg in till hamn. Moral är viktigt för att hålla naturen och haven friska. Min man och jag städade upp burkar och glassplitter på våra favorit klippor efter någons partaj. Se naturen som ditt eget vardagsrum, gärna, ifall du brukar städa upp efter dig inte annars!

Algblomning är ett annat problem. Vi delar Östersjön med våra grannar, vårt vackra innanhav är även våra Östersjö grannars hav, vi måste gemensamt via nationella parlament och via EU förbättra och sträva efter läka Östersjön, och det är bråttom!

Idag är Östersjöns diagnos: övergödning, syrebrist och bottendöd.  Fosfor och kväve är de största bovarna i dramat och det var en stor framgång för miljöarbetet när vår regering förbjöd fosfater häromåret  i disk- och tvättmedel. Tillsammans med ideella och politiska organisationer måste arbetet med att få även de övriga Östersjöländerna att införa fosfatförbud fortsätta otröttligt.

bad vid bryggan

Personligt: Huggormen som bor under min veranda får bo kvar. Hon heter Kah och hon får bo där till en igelkott äter upp henne eller barnens spring skrämmer bort henne. Det rasslar under fötterna när man sitter på verandan, ganska mysigt när man har vant sig.

Må gott!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s