”Religion är skit!”

Citatet i rubriken dyker snabbt upp i mitt klassrum, nästan alltid på första lektionen i religion. Efter den här bryska och provokativa kommentaren som ofta sårar någon eller några i klassen, brukar jag fråga ”vad menar du?”. ”Religion skapar krig” &  ”religion förtrycker människor” motiverar eleven, eller eleverna, om än i lite olika ordalag.

Religion både förtrycker och ger människor hopp. Religion skapar både fred och krig. Enkla lösningar eller endimensionella synsätt bidrar inte till en öppen, humanistisk och liberal värld. Jag är för religionsfrihet och har glädjen att få undervisa i detta spännande och högaktuella ämne. Det blir många diskussioner i klassrummet, både laddade och väldigt roliga. Vi har alla våra ”sanningar” våra verkligheter som  skapar murar runt oss. Det viktigaste en lärare kan lära sina elever är att höja blicken! Och motverka hat!

Politik skapar också krig. Kriget i Afghanistan har fått uppmärksamhet i världens medier efter läckage, i Wikileak, grundat av Julian Assange.  Syftet med Wikileak är att slåss mot stora företag och myndigheters hemlighetsmakeri genom att läcka ut information för att motverka korruption och okunskap. Låter som om de fyller en funktion i mina öron…

Jag tror alla krig är snuskiga och vidriga och leder till  lemlästning och mord av oskyldiga. Men jag tycker att talibanerna är jordens avskum! Vi pratar om krigare som kastar syra i ansiktet på flickor på väg till skolan. Hur slåss man mot dem? Vilka regler gäller?

De flesta religioner är patrikala förtryckar religioner, om man läser urkunder. Men om människor, religösa i världens alla hörn väljer att läsa budskapet om kärlek, tolerans och fred – då skulle det vara himmelrike på jorden och inget behov att vänta tills efter döden.

Integrationsminister Nyanmko Sabuni gör ett replikinlägg i DN debatt idag, den 27 juli. Nyamko Sabuni gör tydligt att rätten att utöva sin religion  omfattar inte varje slag av handling som inspireras av en religion eller övertygelse. Jag håller med henne, till fullo!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s