Värmdö kommun – jämställt?

Vi missar kompetens när vi inte är jämställda. I näringslivet såväl som i det offentliga. All forskning visar att effektivitet och lönsamhet ökar vid jämställdhet. Och i kommunen skall effektivitet och sparsamhet med medborgarnas skattepengar råda!
Hur jämställda är vi i Värmdö kommun? Hur jämställda är vi i Folkpartiet i Värmdö? Innan vi börjar tala om för företagare hur de ska bli mer jämställda kanske vi ska sopa rent framför egen dörr. Vilka har de tunga politiska uppdrag, som ger ersättningar och som möjliggör nedsättning för att jobba politiskt? I Folkpartiet såväl som Moderaterna, och i Kristdemokraterna såväl som i Miljöpartiet i Värmdökoalitionen. Jag tror mig veta att det råder övervikt för män på tunga politiska poster, även om vi i Folkpartiet Värmdö har två kvinnor som vice ordförande (finansieringsnämnder för äldre och utbildning) så har vi ingen kvinna i Kommunstyrelsen. Och vår Politiska sekreterare, och vår ordförande och vårt kommunalråd är män, dock liberala, jämställda – och viktigaste för mig -män med medlemskap i FP. Och självklart blir jag som medborgare och med liberala värderingar hellre företräd av en av dem än av en kvinna med andra politiska värderingar!
Spelar då obalansen mellan män och kvinnor inom den politiska representationen inte någon roll? Eller är det de politiska och ideologiska värderingar som är viktigast. Jo, det spelar roll, det påverkar vilka frågor som hamnar överst på den kommunalpolitiska agendan. Timmar spenderas på diskussion om avgifter på tomträtter och parkeringsplatser.
Kanske är det dags att åtgärda den dolda massiva kvotering som sker till styrelser och ledningsuppdrag inom näringsliv och det politiska livet – för allas skull.

PS: i min nämnd råder total brist på jämställdhet, första, andra och tredje ordförande är kvinnor. Det blev kompetens före kön…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s