Vad behövs för att förbättra skolresultaten i Värmdös kommunala skolor?

Alkoholkonsumtionen ökar oroande mycket i vår kommun bland unga, samtidigt som det har kommit rapport om ökat antal aborter i kommunen. Kondomanvändning minskar. Relaterar dessa faktorer? Värmdö är en tillväxtkommun och vi har i jämförande mått en stor andel unga människor. Kanske behövs det politiker med intresse och kompetens i ungdoms- och skolfrågor som lägger om agendan i den politiska dagordningen.

Jag har sagt det förut och säger det igen, dags för en genusgenomlysning av satsning av skattepengar i Värmdö kommun. Blir flickor i vår kommun passiva åskådare till killarna? Vid ishockeyrinkar? Vid fotbollsplaner? Frodas en supkultur som ett alternativ till håglöshet och passivitet? Är det ”ute” att plugga och bry sig om skolan?

Många Värmdöföräldrar och ungdomar väljer idag bort Värmdö kommuns skolor för alternativ i främst Nacka men även Stockholm. En rättighet man har som förälder och ungdom som är riktig och rätt. Konkurrens är stenhård inom skola och utbildning vilket innebär att man måste möta kraven!

Vad kan vi politiker göra? Självklart ska vi samarbeta istället för motarbeta varandra där möjlighet till samsyn finns! Samtidigt krävs ett starkt ledarskap i skolfrågorna, och en kommunal förvaltning som stödjer och möjliggör utvecklingen av skolan i vår kommun.

När det gäller skolan måste vi ta nästa steg. Första steget var, och kanske i vissa fall fortfarande är, att skapa ordning och reda för att möjliggöra undervisning och motverka mobbing och stök som uppkommer när vuxna abdikerar i skolan. Nästa steg är att utveckla skolans kompetens. Kompetens att lära våra barn att läsa och skriva, grundläggande färdigheter för att så småningom kunna erövra kunskaper i kemi, matematik, historia med mera. Lärare har blivit stärkta och duktiga på att skapa lugn och ro i klassrummet men för mycket inlärning sker individuellt. Tyst läsning, tyst räkning skapar arbetsro men tveksamt om det skapar utveckling av läsförståelse och begreppsförståelse inom matematik där utveckling ofta sker genom medvetandegörande tillsammans med en vuxen/en lärare.

En annan viktig sak i Värmdö kommuns skolor är att höja den digitala kompetensen i kommunens skolor, viktigt även detta utifrån ett genusperspektiv och socioekonomiskt perspektiv.

Jag skulle vilja ha satsning på elitklasser eller alternativ profilklasser i naturkunskap, koppling till naturvård och hälsa. Jag skulle vilja att man genomförde en undersökning om ett Ridsportsgymnasium med möjlighet att läsa även yrkesutbildningar kopplade till ridsport i vår kommun.

Sammanfattningsvis så behövs:

 • En genomlysning av nuläget
 • Visioner
 • Ett starkt ledarskap

En trygg och läraktig skolmiljö löser inte alla Värmdös ungdomsproblem, så naiv är jag inte, men det är ett steg i rätt riktning.

Amie Kronblad, kandidat för FP i Värmdö kommun

Annons

2 reaktioner på ”Vad behövs för att förbättra skolresultaten i Värmdös kommunala skolor?

  • Hej Margareta –
   Och tack för din kommentar. Jag behöver tips och stöd skulle behöva lite ”input” med idéer. Ett stort arbete som hör framtiden till. Skulle även behöva ”prata” ridsport med dig som är insatt! Njut av resterna av sommaren som är kvar snart är det dags för valoffensiv, min första!!
   Hälsar Amie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s