Kunskapslinjen står på spel

Är rubriken idag (den 4 september) på SVD:s ledarsida och jag håller med. De rödgröna /Ylva Johansson/ säger att försämringarna i resultaten för årskurs nior(se tidigare inlägg) är pga sänkt lärartäthet. Lärartätheten har sjunkit det stämmer. Från 8,4 till 8,2 per 100 elev. Men det är inte det som har sänkt resultaten.

Skolverket talar i sin rapport om ”välvillig kravlöshet”. Socialdemokraterna gjorde om skolan till att ombesörja omsorg istället för utbildning.

Leif GW Persson sa i en P1 intervju i veckan som gick att han har övergett socialdemokraterna på grund av den kravlöshet som har utvecklats i skolan. Det han säger är att det är Socialdemokraternas skolpolitik som har gjort att han har lämnat ett parti han har stöttat i decennier. Att inte ge de barn och ungdomar som inte kommer från studieovana hem tydliga riktlinjer är att lämna dem i sticket. Jag skulle kunna namnge ett flertal(hundra?) barn och ungdomar som har sagt till mig ”varför stoppade ingen mig tidigare” eller ”jag förstår inte förrän nu vad skolan handlar om”.

Enligt McKinsey rapport som kom för ett antal år sedan(2008) så är kvalitén på läraren ”a och o”. Om nu någon trodde att det inte skulle spela någon roll…

Sista ordet är inte sagt i det här ämnet..

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s