Vårdval Stockholm – är det två veckor kvar eller…?

File:BloodPressure2.jpg

Vårdval Stockholm har varit en stor framgång på de allra flesta sätt, skriver Birgitta Rydberg, landstingsråd i sin blogg idag söndag den 5 september.  Fler får komma till doktorn – 2 av 3 samma dag de ringer, och i Stockholms Läns Landsting har över 30 nya vårdcentraler och över 100 fler läkare etablerats. För första gången görs lika många läkarbesök i så kallade utsatta områden som i mer välmående delar av länet. Läkarbesöken har ökat mest bland dem med störst behov, något som ingen tidigare modell har lyckats uppnå.

Folkpartiet har skissat på ett antal utgångspunkter för utvecklingen av framtidens vårdval:

  • Fler psykologer på vårdcentralerna. Miljöpartiet och Folkpartiet lyfter båda fram, på intiativ av Psykologförbundet, att  vårdcentraler behöver högre ersättning för psykologer eftersom de har högre lön och är dyrare än kuratorer. (Idag får vårdcentralen 600 kronor av landstinget för varje besök till kurator eller psykolog. )

Utvecklingen har varit att man oftare använder kurator istället för psykolog. Vi tror att det behövs mera psykologinsatser än det som erbjuds idag, säger Birgitta Rydberg, folkpartistiskt sjukvårdslandstingsråd.

Men man ska även öka samarbetet med psykiatrin, oerhört viktigt med snabba och proffessionella insatser när det gäller psykisk ohälsa. Speciellt viktigt när det gäller våra unga.

  • Läkemedelssäkerhet skall utvecklas och förbättras.
  • Rättvisa: individens vårdbehov ska vara utgångspunkten.
  • Etableringsfrihet: fler aktörer på marknaden, bättre service för medborgarna, gäller dock att leva upp till de höga kraven för auktorisation. Jag vill att detta även skall gälla sjukgymnaster, en grupp som har svårt att få etableringsrätt, vilket har resulterat i ett A och ett B lag. Läs följande inlägg på Newsmill. För mig är det även en jämställdhetsfråga eftersom en majoritet av sjukgymnasterna är kvinnor så skulle etableringsrätt för fler sjukgymnaster stötta kvinnligt företagande inom vården.
  • Hälsa: utveckla de förebyggande insaterna ytterligare, till exempel kommer vårdgaranti införas för rökavvänjning, med mera.
  • Psykosocialt: psykosocialt stöd ska stärkas med inriktning på både förebyggande och direkt behandlande insatser.
  • Samlokalisering: landstinget ska stimulera samlokalisering genom anpassning av regelverket, uppmuntran och medverkan till lokallösningar där så är möjligt. Tänka utifrån ett brukarperspektiv!
  • Fortbildning: kraven på vidareutbildning av personalen ska höjas och incitamenten ses över, t.ex. med högre ersättning.

Jag tycker dessa beslut pekar i rätt riktning för att förbättra och utveckla vården. År 2006 blev jag allvarligt sjuk och var tvungen att genomgå en omfattande operation. Efter ett antal turer så byte jag sjukhus till St.Göran där jag blev ordentligt utred och fick en läkare som ansvarade för behandling, utredning och rehabilitering. Vården har förbättras sedan dess och är på väg i rätt riktning. Jag hörde senaste i veckan en solskenshistoria av en kollega som spontant uttryckte  hur nöjd han var av sin utredning och bemöttande efter ett plötsligt insjuknande. Men ett stort problem kvarstår – vi behöver fortfarande fler vårdplatser i Stockholm. Skriande behov. Vi behöver ha en fortsatt hård kontroll av privata vårdgivare, kraven skall vara mycket höga för auktorisation.

Människor i behov av vård är alltid de mest utsatta.

Nu är det dags att lyssna på utfrågningen av Ohly.

Annons

2 reaktioner på ”Vårdval Stockholm – är det två veckor kvar eller…?

  1. Pingback: Vidare med Vårdval Stockholm – med fler psykologer på vårdcentralerna | Rydbergs recept – för liberal landstingspolitik Birgitta Rydbergs blogg

  2. Pingback: Inte bara kurator utan också psykolog på vårdcentralen « Ett liberalt Östermalm – Gunilla Gustafsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s