Nya friska vindar med syre direkt från Arktis!

Blåste in över Svearnas land i fredagsmorse. Öppna era lungor folk och fä och andas.

Personligen vet jag inte om jag överlever en lördagskväll till framför Melodifestivalen.. men som mamma till en åttaåring så biter jag ihop och röstar och äter ostbågar. Den här lördagen utvecklade jag nässelutslag antingen mot låtarna eller mot osten i ostbågarna (finns det ost i ostbågar?)

Förra veckan hann jag med ett snabbt besök (deltidspolitiker) på Hemmestaskolan som imponerade med sina lokaler, fina elevdatorer, kreativa och glada tonåringar. Och fantastiskt låga ljudnivå, imponerande tyst..fascinerande. Jag upplevde att det var lite ont om elever, både i klassrummen och ute i korridorerna. 

En del avhopp till friskolor inom och utom kommunen, misstänker jag. Jag är för friskolors existerande, så det gäller för kommuner att anpassa kostymen efter konkurrens utsättning. Samtidigt kommer alltid kommuner att ansvara för att barn och ungdomar får utbildning, Det ansvaret försvinner aldrig ifrån kommunen. Vi som kommun måste, ansvara för allas utbildning oavsett val av aktör. Lägger en privata aktör ner så får kommunen ta över eleverna, en viss beredskap måste finnas.

Min nämnds uppgift är att följa upp Värmdös skolors kvalitet ur ett medborgarperspektiv. Uppföljning av elevernas resultat ingår i denna uppgift.

Så här står det på Värmdös hemsida..
Kommunen avgör själv sin organisation och finansiering. Värmdö har valt att skilja på finansiering och produktion. En grupp nämnder har ansvar för inriktning, omfattning och kvalitet på den service som kommunala och privata utförare ska tillhandahålla för allmänna medel och avgifter. De är beställare. /Källa Värmdö kommuns hemsida/

FNU – Finansieringsnämnden för Utbildning – betalar, med Värmdö kommuns medborgares hårt förvärvade pengar- för omsorg och utbildning av våra medborgare, cirka en miljard svenska kronor, till de aktörer som är valda, av medborgarna.

Vi beställer, utifrån medborgarnas val – sedan leverar, kommunala eller privata aktörer, utbildning och omsorg. Principen bygger på att man kan välja omsorg och skolor som passar en som barn, ungdom eller vuxen. Föräldrar väljer för sina barn. Det fria valet förutsätter valmöjlighet och transparens, möjligheten att få jämföra och se vad som finns att välja på, måste vara enkel och tydlig i möjligaste mån.

Betygsutredning som anlände för en vecka sedan är bitvis dyster läsning, det finns utmaningar. Kunskaper i engelska, svenska och matematik måste bli bättre så våra ungdomar klarar av kraven i gymnasieskolan.

Men det finns också skolor som har tagit kliv framåt vilket är roligt.

Lemshaga ligger bra till i statsitiken och har alltid levererat utbildning med hög kvalitet. Betygsutredningen ligger ute på nätet för allmän läsning, här. 

Jag är för att man ökar och vidgar antalet nationella prov. I ett av mina huvudämne samhällskunskap kommer elever med mycket olika förkunskaper från grundskolan. En del elever har bara haft historia i SO och några andra mest religion. Ni förstår att det blir en utmaning att undervisa så heterogena klasser.

Nationella prov styr inriktningen på undervisningen vilket innebär att vissa grundskaper måste finns med för att kunna komma upp till godkänd nivå.  Läs vidare här. 

I Värmdö kommun går cirka 20 % av grundskoleeleverna i friskolor  inom och utom  kommunen.

Huvudmannaskapet för Värmdö kommuns skolor ligger sedan årskiftet hos Utbildningstyrelsen.

Hängde ni med?

The Devil!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s