Humanism

Kvinnor och barn har alltid haft det bäst i sekulariserade samhällen, alltid. Betyder det att religion är ett ofog?  Nej, så behöver det inte vara. Religion ger människor stöd, tröst och hopp. Religion skapar kulturer och band mellan människor och ger riktning i en otrygg föränderlig värld. Det är människor som utövar tvång och talar i ”Guds namn”, och människor som förtrycker människor.

Jag läste om Polen idag i SVD och hur man har förbjudit symboler med fascistisk, nazistisk och kommunistisk propaganda. En t-shirt med Che Guevara är inte ok. Che Guevara som hade en Rolex på varje handled och satte skräck i folk, har idag blivit en ball pop-politisk ikon. Kommunism är som en religion, det finns urkunder, det är ett totalt värdesystem, allt är politik istället för allt är religion, och lösning finns i ideologin. Är den kommunistiska teorin felfri? Är det människor som feltolkar eller är själva problemet den kommunistiska ideologin? 

 Jag tycker alltid det blir svårt att andas när man är nära människor som har köpt ett färdigt paket med lösningar. Det känns som de har slutat att tänka, allt är politik, allt är religion. Man missar människor för systemet/ideologin/religionen är fullkomlig och har alla svaren. Om samhället inte är bra då är lösningen mer religion, mer kommunism.

Det är det som är bra med socialliberalismen, den är så bristfällig långtifrån total. Man måste tänka ut praktiska lösningar på nya problem. Liberalismen är också ganska tunn, vilken tur! Humanism är att sätta människor före system.

”Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad”

Martin Luther King

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s