Patent på Godhet

Påskupproret är ett upprop mot försämringarna i sjukförsäkringarna som skedde under förra mandatperioden. Upproret inleddes med ett brev som Sveriges kristna råd (SKR) skickade till regeringen i mars i protest mot sjukförsäkringssystemet. Många präster och diakoner fanns med vid måndagens manifestationer.

Göran Rosenberg skriver insiktsfullt på DN Ledare under signerat idag (den 26 april) om En högre rättvisadär han skriver om påskupproret. Två bärande frågor som han ställer i sin ledare är synnerligen intressanta.

Fråga nummer ett:

”Med vilken auktoritet uttalar sig kyrkan i demokratins (folkstyre)angelägenheter?”

Varför inte en partimotion eller förstamajdemonstration, varför en religiös uppmaning? Religionen har inte spelat ut sin roll, varken i politiken eller i samhället som stort. Och GUD är över demokratin. Kyrkan har patent på Godhet och sanning, inte via folket utan via GUD. Gudomlig Rättvisa är vida överlägsen Politikens Rättvisa.

Fråga nummer två:

”Frågan om varför det svenska sjukförsäkringssystemet utmanar just kristna, eller i vid mening religiösa föreställningar om rättvisa, lämnas huvudsakligen obesvarad, vilket är synd.”

Svenska Kyrkan åkallar en makt högre än folkmakten, nämligen GUD och den himmelska rättvisan. Även den kristna tanken på medmänsklighet som bygger på den Gyllene Regeln och återfinns i Nya Testamentet, under Bergspredikan:

Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger. (Matt. 7:12, Bibel 2000)

Samma regel återfinns i alla världsreligioner. Vi kan kalla det EMPATI, medmänsklighet, och präglas av det som är vackert och sympatiskt med religioner, speciellt om man lever efter principen om ömsesidighet och solidaritet i praktisk handling och inte bara i bön och predikan. Påven predikade om medmänsklighet med flyktingar från Tunisien, i samma kristna anda som återfinns i det svenska påskupproret.

Men talar man bara för kristna, och om kristna? Eller talar man för alla religioner och ser Kristendomen som en paraplyorganisation för all världens religioner och vida etisk överlägsen…eller?

Dock har jag noterat att ingen präst har hotat med helvetet eller skärseld för Alliansens politiker på grund av nedskärningarna i sjukförsäkringen.

Hälften av alla människor i världen tror på en högre makt och följdaktligen en högre rättvisa – enligt en fransk undersökning, se länk här.

Jag är för att man ser över sjukförsäkringarna – jag är för ett tryggt sjukförsäkringssystem, vi har råd med det. Vi kommer (nästan) alla att behöva det någon gång i livet, vissa mer än andra, för livet är orättvist, och ohälsa drabbar inte alla, men alla måste vara med och finansiera och skapa ett bra sjukförsäkringssystem för att människor skall kunna läka i trygghet och med bästa hjälp.

En god vän och släkting blev precis sjukskriven för en längre period, och det känns tryggt att veta att skyddsnätet fungerar.

Men vad innebär egentligen ett medlemskap i svenska kyrkan?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s