Mänskliga psyket – en brunn eller en tunnel?

Jag har i dagarna två gått kurs i Human Dynamics. Spännande och intressant. Och helt okej att få ägna sig helt åt psykologi och släppa politiken i några dagar. Human dynamics, eller HD som invigda säger är ett verktyg att använda i kommunikation mellan människor, vilket fick mina tankar tillbaka i politiken där jag ibland kan uppleva det som att man inte ska förstå varandra. Förlåt, en utvikning tillbaka till psykologin, och HD.

Human Dynamics är ett utbildningsprogram baseras på Ph. Dr Sandra Seagals forskning kring människors olika processer när det gäller att bearbeta information, kommunicera, lösa problem, utöva ledarskap, inhämta kunskap och samverka med andra. Dessa processer utgör en grundläggande del i vår personlighet. HD teorin bygger på principen att alla människor använder sig av olika sätt att ta in världen och erövra kunskap och förståelse av den samma. Människan tar in världen genom sina  Tankar, Känslor och Handlingar. Vissa av oss mer av tanken, det mentala: andra via det emotionella, känslorna och andra via kroppen, det taktila det vill säga handlingar. Det här känner alla pedagoger till över hela världen, eller bör göra. Jag glömmer aldrig min frustration när jag som nästan pinfärsk adjunkt från Universitet kom till en yrkesgymnasieskola och mötte mina yrkeselever som föredrog att lära via sinnena, krocken var total, och det tog mycket inlyssnade och reflektion för att hitta modeller som funkade. HD är en sådan modell.

Men teorierna är inte bara applicerbara i skolans miljö utan vidare än så. Det började faktiskt i det privata näringslivet. Redan år 1984 kom Ph.Dr.Sandra Seagal och David Horne till Sverige genom en inbjudan från Sören Gyll, dåvarande koncernchef för Procordia, tidigare Statsföretag. De blev erbjudna att i ett längre projekt arbeta med ledarutbildning, teamutveckling och personlig utveckling. Många kontakter uppstod med andra företag i Sverige, som intresserade sig för Human Dynamics och deltog i utbildningar. Det var bland andra; Philips, ACO, Pharmacia, Volvo, Posten, Telia, Ericsson och Bacho. År 1986 startade arbetet med Human Dynamics i den offentliga sektorn, främst inom skola och barnomsorg. Under de år som gått har arbete utvecklats och Human Dynamics är idag ett mycket uppskattat ”verktyg” i många skolor och förskolor.

Sedan 1979 har forskningen om Human Dynamics omfattat mer än 80 000 människor från 25 olika kulturer.

Slutligen, är det mänskliga psyket en djup brunn eller snäv tunnel? Mmm, återkommer i frågan. Men vi är olika, och vi komplettera varandra, det är det som är dynamiken!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s