Förtyckarnas medlöpare kränkta?

Pol Pot med middagsgäster 1973, den här gången med Rumäniens förra diktator Ceausescu

Pol Pot ledde Kampucheas terrorvälde från 1975 till 1979. Som ledare för Röda Khmererna ansvarade han för lidande och död som endast kan jämföras med Nazityskland, Stalins Sovjet och Kulturrevolutionens Kina. I strävan efter det kommunistiska idealsamhället torterades och dödades mellan 800.000 och 3 miljoner människor, av en total befolkning på bara drygt 7 miljoner. Samtidigt som denna slakt pågick reste en grupp vänsterintellektuella till Kampuchea och åt bland annat middag med Pol Pot./Källa Wikipedia och Forum för Levande Historia/
 
Forum för levande historia – som jag ofta besöker med mina elever och vars källor jag använder regelbundet i min undervisning-  har tillsammans med Gunnar Bergström, som var en av de vänsterintellektuella som besökte Kampuchea 1978, anordnat en utställning i syfte att belysa problemen med ideologisk övertygelse i kombination med grupptryck och skygglappar som gör det svårt att se sanningen. Utställningen som heter Middag med Pol Pot har nu stoppats efter en JO-anmälan. JO’s kritik består av två delar. Först menar JO att ”utställningen i dess helhet utsätter enskilda individer för en integritetskränkning”. Man ska då notera att det rör sig om Gunnar Bergström, Jarl Myrdal och andra som efter Pol Pots bjudresa deltog i TV och tidningar och berättade i positiva ordalag om resan. Man ska också notera att det rör sig om intellektuella personer som i relativ närtid frotterade sig med en av historiens värsta massmördare och tillhörande partiapparat.
 
JO kritiserar även Forum för levande historia för att ”sakna insikt om de rättsliga begränsningar i yttrandefrihet som gäller för en myndighet” och menar att man felaktigt ser sin roll som journalistens eller forskarens. Forum för levande historia bildades den 1 juni 2003 på initiativ av Göran Persson. Det är en myndighet som har fått i uppdrag av regeringen att ”främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen”. Man har sedan 2003 genomfört ett flertal utställningar och arbetar efter metoder där man söker känslomässig insikt av vad övergrepp kan innebära. För att nå dit använder man experimentella former och metoder. Utställningarna under de första åren som behandlade Blågul Nazism och Sverige och Förintelsen mottogs mycket positivt. När man 2007 öppnade utställningen Brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer lät inte kritiken vänta på sig. Det var inte längre Nazism som var i fokus, utan politiska regimer som, ideologiskt och tidsmässig, ligger betydligt närmare dagens politiska diskussion. Det fanns en direkt länk mellan dessa regimer och aktiva, inflytelserika personer i Sverige. Samma sak tycks nu gälla för Middag med Pol Pot.
 
Jag kan inte bedöma utställningens innehåll i förhållande till den yttrandefrihet en myndighet har. Men jag kan inte låta bli att jämföra med den uteblivna kritiken då det var Nazism som var under luppen.  Ska Forum för levande historia kunna verka efter sitt efter sitt uppdrag behöver man kunna visa vad som verkligen hänt efter de senaste och mest pålitliga källorna som finns att tillgå. Man kan heller inte undanlåta att visa detta för att inte några av terrorns sympatisörer eller medlöpare ska känna sig kränkta. Dessa människors integritet, som har med deras samröre med massmördare, väger mycket lätt mot de hundratusentals offren och mot nyttan att informera om dessa övergrepp i syfte att ”främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter”.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s