Är ungdomar mer rasistiska?

Bildkälla Wikipedia

Forum för Levande Historia har kommit ut med en rapport som vi som undervisar och ansvarar för ungdomars världssyn och attityder borde ta del av snarast. Det finns mycket tänkvärt i rapporten och dess resultat, och den berörde mig som undervisar, och har undervisat på ett yrkesförberedande program sedan sjutton år tillbaka. Rapporten döptes till ”Den Mångtydiga Intoleransen” för att tydliggöra komplexiteten i intoleransen.

Mycket framkom som kanske inte är förvånande såsom att äldre elever är mindre intoleranta än yngre elever, flickor mer toleranta än pojkar. Och att religös och etnisk bakgrund spelar roll för attityder mot andra religösa grupper samt mot homosexuella. Rapporten tog också upp vänskapens betydelse för att motverka intolerans. Ju fler personer vi känner som är judar, muslimer, homosexuella, desto mindre intoleranta är vi mot den gruppen. Kunskaper och inlevelseförmåga är bästa sättet att skingra fördomar.

Det finns religösa motsättningar i vissa grupper som man måste jobba med, där är min erfarenhet att undervisning om världsreligionerna och religioners historia och olika etiska perspektiv samt religionernas föreställningsvärld sprider ljus i klassrummet och gör debatter elever emellan mer mångfacetterade och mindre fördomsfulla.

I rapporten går det att läsa:

I skolor där det var lugnt i klassen på lektionerna och där lärarna uppmuntrade sina elever till kritiskt tänkande var andelen med toleranta attityder större än i skolor där miljön präglades av grova tillmälen och där mobbning förekom. Sambanden mellan attityder och skolmiljöer var tydligast för de tre indexen som uttryckte inställning till invandrare, inställning till muslimer och inställning till romer.

Vi som arbetar i skolan och ansvarar för undervisning kanske speciellt i yrkesförberedande program har ett stort ansvar eftersom denna grupp påvisar mer intolerans än elever på studieförberedande gymnasieprogram där antalet högutbildade föräldrar är högre. Det som är viktigt att undervisa om är Mänskliga Rättigheter, kolonialism, folkmord, förintelsen och världsreligionerna.

Jag tror dessutom att det är viktigt att jobba med attityder och etnocentrism, att medvetandegöra normer och främlingsrädsla.

Slutligen ett citat av Stefan Einhorn:

”Det vi gör för våra medmänniskor gör vi också för oss själva”

 

 

 

Annons

En reaktion på ”Är ungdomar mer rasistiska?

  1. Pingback: Tolerans…eller icketolerans | socialliberal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s