En bit av Afrika

”Sweden is so clean” är det första Peter från Nairobi säger när han anländer från Tällberg, där han har deltagit i workshops och lyssnat på föreläsningar. Skillnaden mellan Värmdö och Nairobi är stor, därför är det spännande att sitta vid köksbordet och jämföra. Vi pratade om problem, såklart, men det som slog mig mest var att samtalat snurrade runt det positiva som händer i Kenya i globaliseringens spår. I Kenya finns en ny bank som heter M-Kesho som tar hand om den lille mannens lön, kanske 50 SEK per månad. En lön som är alldeles för liten för Barclay Bank eller någon annan internationell bank att befatta sig med. Banken erbjuder även mikrolån till de mindre bemedlade hushållen och familjerna. 

Ett finansieringssystem som är utbrett i Kenya och som dessutom också är en Kenyansk uppfinning är M-Pesa (M står för mobil och Pesa betyder pengar på Swahili). Detta innebär att du laddar ditt SIM kort med pengar, som du sedan med lätthet kan föra över till vänner och affärer. Vilket gör det lättare att transferera pengar och man behöver inte ha ett kreditkort kopplat till en bank (vilket ofta kräver en hög och fast inkomst). Mobiltelefonen har invaderat Kenya och först säger Peter att 90 % har en telefon, men reviderar sedan till över 50 % på grund av den fortfarande utbredda analfabetismen. Kinas piratkopior har gjort det möjligt för Kenyaner att köpa och bruka en telefon. Överhuvudtaget så har Kinesisk teknologi gjort mycket teknik överkomlig för Kenyaner. Kina investerar i rasande tempo i hela Afrika.

Kenya har interna konflikter som sitter i landet karaktär och mångfald. De har 43 olika stammar och språk. Stamkonflikter ligger hela tiden och småputtrar under ytan. Man är trogen sin stam i alla lägen, vilket gör att man kanske inte ger den mest lämpade ett jobb på grund av fel stamtillhörighet.

Korruptionen är vida utbred i Kenya och enligt Peter omöjlig att få stopp på, ”a part of our Culture” säger han. Ett annat problem som Kenya delar med de flesta fattiga länder är ”Brain Drain”, kanske är Kenyas främsta export deras akademiker?

Ja, vad har det här med alltid ge er anledningar att rösta FP?

Kanske bara att globaliseringen är här och går inte att stoppa, om man skulle tro eller vilja det.

Sverige måste leva i och med globaliseringen, finns inget alternativ.

Jag hoppas att extrem fattigdom är utrotad om 10 år så får vi alla en bättre och tryggare värld.

( se mitt tidigare blogg inlägg om Kapitalism)

Ha en trevlig dag på vår alldeles runda jord

Amie

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s