Varför ställer jag upp i provvalet till Liberalernas EP lista?

”När människor med makt slutar att lyssna på folk då är det dags att byta ut dom”

Astrid Lindgren

Demokrati handlar ytterst om alla människors lika värde, en kvinna, en man, en röst. Det handlar om att delta i hur en nation, en kommun, en union ska styras och lusten och viljan att vilja vara med att styra och att tro på ens förmåga att göra så, låt ingen ta det ifrån dig, låt ingen förminska dig, din vilja att påverka och din tro att du kan gör skillnad. Därför ställer jag upp med mitt namn på provlistan, därför jag kan och vet att jag kan göra skillnad.

Jag ställer upp i provvalet för Liberalerna i Europavalet därför att en elev sa till mig att göra det, jag ställer upp därför att jag i tjugofem års tid jobbat för EU och med EU i rollen som koordinater, lärare, skolutvecklare.

I min roll som pedagog, som EU skolambassadör, som projektledare, som koordinator och som EU aktivist har jag skapat en lokal EU kurs, sänt ut 100 tal elever på praktik i EU, sänt ut ett tjugotal lärare och rektorer, deltagit och koordinerat projekt, i EU rollspel förklarat och skapat intresse för EU som politisk ide och demokratiprojekt. Jag ställer upp i provvalet därför vi behöver politiker som tar sig tid att förklarar vad vi ska med EU till, att EU ytterst handlar om demokrati, människors lika rättigheter om att skapa fred och att bygga broar av tillit och att söka samförstånd. EU handlar om inkludering och att aldrig sluta att försöka.

Liberalerna har den ambitiösaste och ärligaste EU politiken. Vi säger JA till mer och fördjupat samarbete. Vår analys är att samarbete stärker EU men det stärker också oss människor som bor och lever inom EU gränser och det stärker EUs omvärld när vi talar med en röst. Vi säger JA till EMU, vi säger JA till den sociala dimensionen för att den stärker EUs identitet som ett folkligt projekt. Vi säger JA till en bankunion och gemensam räntepolitik. Vi säger JA till avveckla jordbruksstödet, vi säger JA till koldioxidskatt på EU nivå, vi säger JA till att införa ett FBI för EU och en åklagarmyndighet på EU nivå för att brottslighet måste bekämpas på EU nivå. Därför med mer samarbete över gränserna så ökar tryggheten för medborgarna i EU.

Men EU måste också öppna sig mot resten av världen för att undvika strömmar av ekonomiska flyktingar. EU måste släppa in olivolja från Tunisien på sin gemensamma marknad. Genom att handla med Tunisien så stöttar vi demokratin, precis som vi stöttade de sköra demokratierna i Grekland och Spanien när vi började handla med dessa länder på åttiotalet. Den viktigaste frågan inför valet 2019 är att tala om att EU är ett projekt för att utrota fattigdom men just nu går utvecklingen åt fel vilket gör att många söker efter syndabockar, snabba lösningar som gör att extremism får fotfäste.

Fattigdomsrisken förblir betydande även i våra välmående samhällen. Uppskattningsvis riskerar nästan en fjärdedel av befolkningen i EU-27 att drabbas av fattigdom eller socialt utanförskap. Barnfattigdomen är också hög och ökande i flera medlemsstater. Det innebär att de här barnen får begränsad tillgång till hälso- och sjukvård, löper högre risk att lämna skolan i förtid och senare, som vuxna, i högre grad riskerar arbetslöshet och fattigdom. EU:s ledare åtog sig 2010 att minska antalet människor som riskerar att drabbas av fattigdom med 20 miljoner fram till 2020. Trots det är EU i dag långt ifrån att nå detta mål. Hittills har antalet som riskerar att drabbas av fattigdom i stället ökat med 1,7 miljoner människor./källa: diskussionsunderlag om EUs sociala dimension

För att vinna förtroende för ett fördjupat samarbete inom EU, för ett mer liberalt EU, för ett folkets Europa så måste satsningar ske för den sociala dimension, vilket innebär förbättrad välfärd på EU nivå, bättre utbildning, snabbare validering yrkeskunskaper. EU måste sluta att framstå som företagens, politikernas projekt och mer som vanliga människors projekt. 

EU politiken handlar mer än någonsin om allas vår framtid och vi befinner oss vid ett vägval. Att motverka nationalism, att undvika enkla lösningar på omfattande komplexa politiska utmaningar är viktigt och kräver tillit till politiken. Förmåga att kompromissa, förmåga att lyssna in och skapa politik som ger hopp för dagens unga innebär att fler murar behöver rivas och vi behöver nya sätt att tänka för att kunna lösa morgondagens problem och återskapa tron på Europatanken.

Tack för att du tog dig tid att läsa,

Amie

D124E58E-FF79-48A7-AC99-8D819DFAA8F73.jpg

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s