Hästens år

År 1873, infördes den gregorianska kalendern till Japan. Den kristna årsräkningen är vedertagen i Japan men för numrering av år i till exempel officiella sammanhang används ett parallellt numreringssystem, baserat på regeringstiden för kejsaren. I år är det Heisei 26, alltså Kejsaren Heisei tjugosjätte år som regent.
På alla våra offentliga dokument, såsom körkort, försäkringskort, uppehållstillstånd – används kejsarens år för att uppge födelseår och giltighetstid. Mitt födelseår är Shova 39, andra världskriget tog slut Shova 20 och mitt japanska körkort måste förnyas innan år Heisei 31’s slut.

Före år 1873, användes i Japan lunar kalendrar, ursprungligen importerade från Kina. Månkalendrarna följde månens cykel.
Året delades upp av tolv månader av 29 eller 30 dagar (månen tar ca 29 1/2 dagar att gå runt jorden), och en och annan 13: e månad för att jämna ut emellan varven, liknande vårt skottår, för att rätta till tiden.
(Dvs en och annan 13: e månad för att jämna ut skillnaden till solcykeln av 365 1/4 dagar.)
Månkalendrarna finns kvar i dagens Japan, dock inte officiellt. Men, som exempel, är de olika åren fortfarande förknippade med de tolv djuren: mus, ko, tiger, kanin, drake, orm, häst, får,apa, tupp, hund och gris. Och 2014 är hästens år.

Mitt födelseår är Draken, vilket ger mig vissa personlighetsdrag. Månkalendrarna används i Japan numera för att ställa en persons horoskop, liknande den indiska zodiaken. Det vill säga att man har vissa personlighetsdrag på grund av födelseår, samt även ett visst öde, om man är ”kalendertroende”. Personligen känner jag en viss lättnad över att slippa vara gris eller råtta.

Fortsätter man min tideräknings exposé över världen finner man att enligt den hebreiska tideräkningen är det i år, år 5774, och enligt arabisk tideräkning år det år 2075, men enligt hijri, en annan muslimsk kalender är det faktiskt år 1435. Och enligt persisk tideräkning är det år 1392.
Det finns många, många fler sätt att räkna tiden på i vår värld vilket är både fascinerande, förvirrande och nyttigt att tänka på.
Tideräkningar är en religiös och historisk godtycklig konstruktion och avslöjar vårt behov av gemensamma system och vårt behov av traditioner, förankrade i för oss, historiska och magiska ögonblick.

I Tokyo smälldes det inga raketer på nyår, man sov, för att orka stiga upp och möta årets första solstrålar över horisonten som landade på japansk mark.

20140103-114023.jpg

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s