Upp och ner i solens rike

“Vi ler inte därför att det inte har hänt något bra, däremot händer det något bra när vi ler.“

(”それは何か良いが起こっていないため、私たちは、笑顔はありませんが、私たちは笑顔とき、それは何か良いことが起こる。 ”)
” Sore wa nani ka yoiga okotte inai tame, watashitachiha, egao wa arimasenga, watashitachiha egao toki, sore wa nani ka yoi koto ga okoru. ”

Är det något som kännetecknar japaner, är det deras leende och deras hopp. Svenskt svårmod måste vara dess diametrala motsats. När jag frågar mina japanska vänner och bekanta om det läckande kärnkraftverket Fukushima, som ligger 238,34 kilometer från Tokyo, får jag höra att det är mest vi utlänningar som oroar oss.
Länkar för fakta om Fukushima update , Fukushima diary , Tepco .
Enligt Paul Scalise , gästforskare vid universitetet i Tokyo , var det den goda viljan hos det japanska folket och dess industrier som hindrade strömavbrott från att lamslå landet efter Fukushima katastrofen, sommaren 2011 och sommaren 2012. (Sommarhalvåret är den period då det går åt mest elektricitet för att kyla ner hushållen, kontoren, affärer, industrier, mm.)
Det magiska ordet var ” Setsuden ‘ – vilket betyder ungefär ”att spara el ”.
Budskapet som gick ut var att det var folkets patriotiska plikt att spara el , och det fungerade – det finns bevis för att människor reagerade.


Hur är situationen idag? Kärnkraftverket läcker ut radioaktiv vatten i Stilla Havet. I november skall man med internationell hjälp göra ett försök att åtgärda det sönderrostande kärnkraftverket, BBC.
Men minsta lilla misstag under operationen, som går ut på att utvinna över 1.300 bränslestavar vid det lamslagna Fukushima kärnkraftverk, kan leda till en apokalyptisk utfall,säger den uppgivna forskaren Christina Consolo, länk.

Tepco, Tokyo Electrical Power Company, från 1951, är ägare till Fukushima Kärnkraftverket. Stora japanska företag har ofta lövtunna väggar till staten, vilket innebär att personer i exekutiva positioner kan flytta från ett privat företag till en politisk befattning. Det låter främmande för en västerlänning med grundläggande insikter i nationalekonomi, att ha ett sådant intimt samarbete mellan privatägda företag och staten, men det är ganska kännetecknade för stora delar av Asiens affärsliv.
Gällande Fukushima Daiichi kärnkraftverket, har det med hjälp av regeringen och TEPCO Mid, utvecklats ett ansvarsråd, länk Tepco. , som idag ansvarar för upprustning och information till allmänheten. En japansk myndighet, National Regulation Authority, NRAansvarar för allmänhetens strålningsskydd. NRA har varit mycket kritiska till TEPCO eftersom TEPCO inte har kunnat leverera positiva resultat, och vända utvecklingen. Lokala invånare i Fukushima prefektur, särskilt fiskare, är arga över de senaste nyheterna om att det förorenade vattnet sipprar ut i Stilla Havet. Stilla Havet är ett enormt hav, störst av jordens oceaner, och sträcker sig från Arktis i norr till Södra oceanen i söder, avgränsas av Asien och Australien i väster , och Amerika i öster. Stilla Havet är 165.200.000 kvadratkilometer vid och täcker omkring 46 % av jordens vattenytan och ungefär en tredjedel av den totala ytan, vilket gör det större än alla jordens kombinerade landyta. Men hur mycket radioaktivt vatten klarar havet av? Hur mycket klarar fisken som lever i havet? Människor som badar i havet, hur mycket klarar de? Dunstar radioaktivt vatten?
Ju mer man läser och fördjupar sig i ämnet för att stilla sin oro och söka kunskap och fakta, desto fler frågor dyker upp.


För oss som lever i Tokyo med omnejd är oron stor för att dricksvatten och livsmedel skall innehålla höga halter av caesium-137 från det läckande kärnkraftverket. Kan man lita på myndigheterna? Fukushima och Miyagi prefekturerna är de mest drabbade. Fukushima var känt för sina fantastiska frukter och grönsaker innan olyckan, speciellt Fukushima persikor, stora och saftiga, är saknade. Och hur är det med fisken? Fisk i Japan är tillsammans med ris en basvara, och äts dagligen i de flesta japanska hushåll. Min dotter börjar morgonen med fishcakes, ris med rå äggula, och miso. Till detta dricker hon kranvatten från Tokyo. Hon älskar japansk mat! Bor man här i ett par år kanske man inte behöver oro sig över dricksvatten och livsmedel.
I Tyskland hävde man importförbud och började förlita sig på livsmedel ett år efter olyckan, länk. Men hur är situationen nu, med den nya informationen, om läckande radioaktivt vatten rakt ut i Stilla Havet?

NRA Chef, Shunichi Tanaka, beskriver TEPCO som ett företag som inte har ”någon som helst känsla av kris ”. Premiärminister Shinzo Abe sa för ett par veckor sedan att situationen är en ” brådskande fråga ” och har tvingat berörda myndigheter att ta större del av ansvaret för saneringen. (Källa Japan Times’.) Abe-San, kräver att hans order utförs snarast. Hela saneringsprocessen kommer att beräknas vara klar tidigast om 40 år och kan kosta nästan $ 11 miljarder. Vilket väcker frågan – hur mycket får kärnkraftsenergi kosta? Och vem vet vad notan slutar på?

Vi lever i en internationell värld, radioaktivt avfall sprider sig med vind och vatten. Vi äter mat från världens alla hörn, vilket är till glädje för både konsumenter och producenter.

Jag är inte expert på strålning, becquerelhalter är för mig svåra att relatera till. Därför måste jag som husmor, och konsument förlita mig på fakta och myndigheter. Jag har för dåliga kunskaper att argumentera och ifrågasätta. Men strålningsrisk och becquerel i livsmedel, har blivit verklighet under min tid i Tokyo. När jag ser poliser som mäter strålning utanför skolor, när jag oroas över om Fukushima kommer att hålla ihop vid nästa stora jordbävning,
då försöker jag att blåsa bort min oro och le…

“Vi ler inte därför att det inte har hänt något bra, däremot händer det något bra när vi ler.“

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s