Mer socialliberalism med flexiblare regler

Vi som är föräldrar till barn födda på slutet av åttiotalet och början av nittiotalet delar nog en ängslan och oro över våra barns steg från barndomens trygghet till vuxenlivet, eller från studentliv till yrkeslivet. Kanske ett av de största utmaningar för en ung människa.
Idag råder det ett ”Ronja gap” mellan dessa två världar och det krävs mod att hoppa, och ett ordentligt skyddsnät för att våga. Arbetsmarknadsregler och välfärdssystem måste rattas och ändras hela tiden för att kunna motsvara verklighetens krav.
Artikeln i länken beskriver en ganska vanlig situation för många unga människor idag, länk. Man måste få testa sig fram på arbetsmarknaden, speciellt viktigt för alla de som inte har nätverk eller är nyinflyttade till en ort, eller till Sverige. Jag är glad för förslaget att skapa ett mer flexibelt försörjningsstöd som går att förena med arbete. Jag tror att risken är mindre att fastna i bidragsberoende om man får möjlighet att deltidsarbeta utan att förlora sitt försörjningsstöd, länk. Alla bidrag måste vara formade så att yrkesarbete lönar sig mer än ta emot stöd från samhället, alltid.

En del expats, människor som jobbar utanför sina egna länder på kontrakt, är motvilliga att återvända till Sverige. Främsta anledningen för många barnfamiljer utomlands är den svenska nationella skolan, vilket skiljer oss från våra skandinaviska vänner som verkar har högt förtroende för sina nationella skolor. En annan anledning är vårt höga skattetryck. Självklart finns det många andra saker som påverkar människors vilja att bo och leva utanför Sverige, som till exempel klimat, men det är knappast något man som politiker kan göra något åt. För att kunna locka duktiga människor, och hålla kvar kompetens i landet tror jag skattereformer är nödvändiga. Det känns som om Folkpartiets nya partiprogram är ett politiskt program i takt med tiden och omvärlden, nytt program för FP.
Ett bra utbildningssystem och ett jämställt samhälle är viktiga faktorer för att kunna bygga ett starkt samhälle för framtiden, ett samhälle som kan hävda sig i en global konkurrens, ett samhälle som erbjuder sina medborgare både trygghet och möjlighet till förverkligande, både för unga och gamla, kvinnor och män.

20130318-202417.jpg

Annons

En reaktion på ”Mer socialliberalism med flexiblare regler

  1. Pingback: Sverige behöver både lägre skatter och bättre jämställdhet | Rasmus (liberal)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s