Sveriges bild av Japan, del I

Som svensk boende i Japan skulle jag vilja utmana den rådande bilden av Japan i Sverige. Japan är världens tredje största ekonomi, efter USA och Kina. Men i Sverige glömmer man ofta bort Japan och lägger mycket fokus och uppmärksamhet på Kina.
På svenska bloggar, och i dagstidningar, läser jag om Japans stagnerade ekonomi och krympande välstånd. Men i Japan upplever jag en annan verklighet än den som skildras i svenska medier. Det finns svenska företag som har flyttat sina huvudkontor från Beijing till Tokyo. Däremot ska inte Ericsson flytta sitt huvudkontor till Tokyo. Den informationen är fel. Däremot kommer Tokyo med sin infrastruktur och strategiska läge i Asien alltid att vara attraktivt. Det som talar emot ytterligare etableringar i Tokyo är det höga löneläget i Japan.
Svenskarnas bild av det svenska välståndets överlägsenhet i en internationell konkurrens är inkorporerad i svenskarnas medvetande och ses som en absolut sanning. Men jag upplever på många olika sätt det japanska samhället mer ekonomiskt välbärgat än det svenska. Genomsnittsjapanen mer förmögen än genomsnittssvensken.
De källor jag har använt är Ekonomiekot, japanska nyhetstidningar, Japan Times online, och mina och min familjs erfarenheter av hur det är att leva, arbeta och bo i Tokyo, Japan.

Låt oss börja med att titta på Japans ekonomi. Jag har delat upp inlägget i olika underrubriker.

Konsumtion och sparande
En japansk privatperson har i genomsnitt ungefär en halv miljon SEK sparade på banken, i Sverige är vi belånade för stora summor. Japans samlade sparkvot är lika stor som Tysklands produktion under ett år. I Japan har privatpersoner en annan syn på sparande och konsumtion än vi har i Sverige. I Japan finns det pengar att både spara och konsumera för, vilket bidrar till ett högt prisläge. Ungdomar i Japan har pengar att roa sig för, att konsumera på ett sätt som inte har fallet för ungdomar i Sverige.

Statsskuld
Hela Japans statsskuld är intern, till skillnad mot många andra länder. I Sverige är den inhemska delen av statsskulden ca 85%, resterande är i utländsk valuta, vilket är svårare att styra med en nationell politik. Den japanska statsskulden är dock skrämmande hög, Japans statsbudget 2012/13 , 219% över sin BNP.
Japan har under 50 år av tillväxt haft stagnation under 6 tillfällen, vilket innebär att utslaget så har Japan haft en konstant positiv men låg tillväxt.
När det gäller handelsbalansen är Fukushima-katastrofen en stor anledning till den negativa utveckling av handelsbalansen eftersom Japans samtliga 56 kärnkraftverk är stängda och Japan måste importera energi. Den nya LDP regeringen har bestämt att dra igång ett antal kärnkraftverk. Vilket skapar en ekonomisk trygghet men en annan osäkerhet och otrygghet.

Kina – Japan – Korea
Inom loppet av tre månader har samtliga tre länder ovan fått nya regeringschefer.

Xi Jingping – Shinzo Abe – Han Myeng Sook

20130128-173544.jpg

20130128-173643.jpg

20130128-173709.jpg

Vilket innebär att det är förändringar på gång gällande ländernas relationer till varandra, till det bättre hoppas jag. Men det är idag laddade relationer mellan dessa tre länder.
Japan är den största nettoinvesteraren i Kina, Kina är Japans största exportnation. Ungefär 10 miljoner kineser är beroende av japanska företag för försörjning. Men idag letar Japan investeringsmöjligheter i andra länder än Kina, framförallt andra asiatiska länder, till exempel Vietnam, Singapore och Indien.

Det är konstanta och aggressiva demonstrationer utanför Kinas ambassad här i Tokyo. Många japanska företag låter inte sina anställda åka till Kina eller Taiwan i dagsläget. Det är konflikter om några olika ö-områden med både Kina och Korea, vilket skapar en militärspänning och ger både Kina och Korea dåligt rykte i Japan.

Framtiden
LDP regeringen tror inte på att spara sig ur krisen, utan vill lyfta Japans ekonomi med hjälp av omfattande stimulanspaket. Än så länge har det fungerar enligt plan, valutan, yen är svagare och börsen har gått upp. Momsen föreslog att höjas till 8% och inkomstskatten beräknas höjas.
Japan står också inför demografiska utmaningar på grund av sin åldrande befolkning och sina låga födelsetal. Framtida pensionspengar ligger dessutom upplåsta i statsobligationer som ej utvecklar tillräcklig vinst. Problemet kommer bli akut inom ett decennium om man inte agerar snart.

Jag tror på Japans möjligheter att ta sig ur krisen. Men det kräver reformer av det japanska samhället. Till exempel behövs ett omfattande reformarbetet på jämställdhetsområdet. Birgitta Ohlsson brukar säga att Europa har världens bäst utbildade hemmafruar, men jag tror att Japan leder den sorgliga statistiken. Det måste till en föräldraförsäkring, utbyggd barnomsorg för att fler japaner ska våga starta familj.
Det krävs även att centralbanken, och affärsbankerna börja låna ut till småföretagare och mellanstora företagare för att stimulera landsbygden och mindre orter.
Det krävs fortsatta investeringar i infrastruktur och miljöteknik.
Och det krävs självförtroende, och en stark utveckling av köpkraft och tillväxt i hela världen, framförallt USA och Kina.

20130128-175749.jpg

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s