Mindre politik i skolan

I Sverige finns en övertro och bristfällig tillit till lärarkåren, på samma gång. En övertro till lärarens förmåga till social fostran och en bristande tillit till lärarens förmåga att använda relevanta kunskaper för att främja utveckling hos barn och ungdomar. Följande länk och utspel bekräftar min hypotes, länk.
Är lärare rasister? Är det lärares oförmåga att undervisa om historien, om förtryck och människors lika värde som resulterar i rasism? Är unga mer rasistiska än medelålders män och kvinnor?
Min åsikt är att det är strukturella och ekonomiska faktorer som utmanar människors tolerans och öppenhet för förändringar i samhället. Inte lärarens förmåga att lösa en konflikt i klassrummet. Självklart är kunskaper och insikter viktiga, men om lärare får möjlighet att bedriva undervisning och inte politisk och social fostran kommer utbildning till stånd.
Det förvånar mig att en före detta liberal partiledare vill politiskt fostra en tämligen välutbildad yrkeskår för 650 miljoner. Utspelet vittnar om en syn på lärare som en yrkeskår som man fritt kan slå på med olika politiska slagträ. Det vittnar även om en ovilja att se att samhället, politiker, massmedia, religiösa ledare och vuxna medborgare alla har ett ansvar för ett humanistiskt samhälle.
Använd dessa 650 miljoner till löner för lärare. Kanske kan man minska antalet elever i klassrummen, minska stök och möjliggöra tid för kvalitativa samtal i humanismens tecken.
Och politiker, fundera på vilka signaler ni sänder ut med era utspel och åtgärder.


– Posted using BlogPress from my iPad

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s