Kärnkraft och miljöpolitik

Kärnkraft är fortfarande ett laddat ämne i Japan, ett år och fem månader efter katastrofen i Fukushima. Representanter för Japans regering har under en period rest runt till olika städer och haft ”öppna” politiska och offentliga samtal med vissa representanter för ”allmänheten”. Man har dock upptäckt att ”representanterna för allmänheten” ofta är anställda av Tepco, eller andra statliga ägda el och energiföretag, och att åsikterna som kommer fram är censurerade, länk .
Jag vet inte vad som är sant eller inte sant i fallet ovan. Men jag tycker det är obehagligt när jag ser polismän som mäter radioaktivitet ute på gator och trottoarer. Man blir påmind om katastrofens omfattning, och aktualitet. Jag har också fått frågor om hur jag känner inför inhemska, japanska livsmedel, och om jag är rädd för radioaktivitet i fisk och grönsaker. Många japaner är oroliga.
Alla nedstängda kärnkraftverk, fyrtio stycken, leder till ökade elpriser för konsumenterna. Nästa månad höjs elpriserna med 8,56 % – annonserat av Tepco, det statliga elbolaget.
Nu är den tiden på året då det går åt mest el i de japanska hushållen pga behovet av kyla ner bostäder, kontor och offentliga lokaler. Luftkonditioneringen går på högtryck under de varma sommar månaderna, juli- september, även om Tepco har satt gränsen på max 28 grader inomhus.
Miljömedvetenheten är hög i Japan. I mitt hyreshus är sopsortering, minst sagt avancerad, och det luktar ”blomma” i mitt välstädade soprum. Jag har en avfallskvarn som maler ner alla matrester och skickar direkt till kompostering, och mat till grisar(!) Men på vissa områden är Sverige mer progressiva, och ledande, såsom i miljöinventioner och kretsloppstänkande. Men kollektivtrafiken i Tokyo går på räls, överallt! Det är spårbundet som gäller i städerna, och elbilar på landsbygden.
Japan har fortfarande ett ideal att vara självförsörjande med energi. Vilka kräver stor utbyggnad av sol, vind och våg energi. Kanske måste en fortsatt satsning på kärnkraft ske, frågan är i vilken omfattning och hur man ska övertyga allmänheten om att göra investeringar och var geografiskt.
Meningarna är delade, angående kärnkraftens framtid i Japan, ”How I learned to stop worrying and decided to embrace the atom” . En artikel som väckte starka känslor och artikeln har blivit bemött, och fakta granskad, länk

Nu i sommar har man iallafall återupptaget sina sommarfestivaler i Tokyo och andra japanska städer efter ett år av landssorg efter Fukushima katastrofen. Vi njöt med vänner sittande på en bastmatta i centrala Tokyo i lördagskväll och Tokyoborna applåderade och hurrade vid de magnifika fyrverkerierna som lyste upp Tokyo natten.

20120815-114307.jpg

20120815-114330.jpg

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s