Äga eller bli ägd?

Jag har reagerat på att klottrare, eller graffittikonstnärer, aldrig ger sig på privata byggnader, utan alltid offentliga. Varför?? Är det offentliga allas eller ingens? Finns det inbyggt respekt för privat ägande som inte finns på det offentliga? Eller handlar det enbart om bevakning och tillgänglighet?

Ägandestrukturer i ett samhälle avslöjar mycket. Jag hörde om vanvård av äldre i ett kommunalt äldreboende i Eskilstuna kommun. Vanvården var mycket grov och människokränkande. Men ingen blev avsatt, varken anställda, tjänstemän eller någon politiker i den ansvariga äldrenämnden. Hade äldrevården varit privatägd, hade ”huvuden rullat” och skam och skuldkarusell varit igång. Och självklart hade privat ägande inom äldrevården ifrågasatts.

Jag tror på ett blandat ägande av offentlig verksamhet. Vilket kräver lagar som skyddar både medborgare, och investerare. Det är utmanande att använda kund-begreppet om barn, ungdomar, sjuka och senildementa. Kund-tänkandet kräver marknadsöverblick, återköpsrätt och ångervecka. Svårt att få till när det gäller grundskoleutbildning och cancervården. Därför måste det offentliga hålla högst standard, men så är inte fallet idag. Finns det ett alternativ, en utmanare, finns det något att jämföra med. Normen för ägandet inom utbildning, omsorg och sjukvård måste vara högsta kvalité – och kommun, landsting och stat måste leda tävlingen.
Jag var allvarligt sjuk för fyra år sedan. Jag bytte aktivt, ut landstingsvård mot privat vård, SöS mot StGöran, vilket gynnade mitt tillfrisknande. Men hade jag varit psykiskt sjuk, eller ensam, hade min möjlighet att göra ett aktivt val varit nästan omöjligt.

Men konkurrens är bra. Det offentliga ska konkurrera med det privata. Som medborgare gynnas du. Som anställd gynnas du. Men lagstiftning och insyn är ”AochO”.

Men privat ägande är inte svaret på alla välfärdssystemets utmaningar, det är en av en väg av flera att gå. Men målet för välfärdssystemets utmaningar är kvalité och utveckling, vilket kräver effektivitet och investeringsvilja.


– Posted using BlogPress from my iPad

Annons

2 reaktioner på ”Äga eller bli ägd?

  1. Det bör vara Värmdölyx om endast offetliga byggnader
    klottras ned. Här i Stockholm finns graffitti på de flesta privata
    bostadsrättsföreningar också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s