”Lögn, förbannad lögn och statistik”

Citatet ovan kommer, ryktesvis, från Mark Twain. Det finns en anledning att det har blivit bevingat. Nämligen upplevelsen av att statistik kan man använda till att spegla, eller dölja, vilka ”sanningar” som helst. Eller om statistik var namnet på en person, av kött och blod, skulle man finna en inställsam liten typ utan egna åsikter.

Politiker använder statistik som sablar på ett stridsfältet. Där man diskutera och analysera både sabelteknik såväl som sabelstick och utdelar sabelhugg.

Som sagt, lögn, förbannad lögn och statistik.

Politiker skulle må bra av mindre statistik, mer besök samhället, studier i historia och förvaltningskunskap. Och ett sunt förnuft och stort hjärta. Och förmåga att lyssna och våga omvärdera.

I dagens DN /den 30 maj 2012/ finner man två artiklar som handlar om att statistiken ger en felaktig bild. En handlar om ungdomsarbetslöshet och den andra om barnfattigdom. Läs båda och få en lektion i citatet ovan.

Vad döljer sig bakom Ungdomsarbetslöshetens siffror

UNICEF:s statistik om barnfattigdom

För tydlighetens skull – jag vill kämpa för barns och familjers välmående och goda levnadsstandard – och jag tycker all arbetslöshet är ett mycket allvarligt problem för såväl samhället som den enskilda individen.
Syftet med inlägget var att belysa statistikens makt i det politiska beslutsfattandet.

– Posted using BlogPress from my iPad

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s