Ungdomslöner del II

I torsdags skrev jag ett kontroversiellt blogginlägg om ungdomslöner, som fick en del uppmärksamhet. Uppmuntran från yngre liberala, partitrogna, såväl som icke partitrogna men med liberala sympatier.
Men jag har också fått förklaringar och garantier som gör mig mer benägen att förorda förslaget. Till exempel, en 22 årsgräns istället för en 26 årsgräns. Mycket bättre. Samt att förslaget ska kunna innehålla en utbildningsdel eller handledning, dvs ett arbetsgivare åtagande kopplat till ungdomslöneavtalet. Vilket ger avtalet en mer humanistisk och socialliberal prägel.
I dagsläget kommer man låta SKL se över en samordning mellan de kommuner som har lagt förslag om ungdomslöner. Och utgå ifrån Sollentunas kommuns förslag, initierat av folkpartisten och kommunalrådet Lennart Gabrielsson. Ett sådant avtal liknar mer det avtal Volvo presenterar, och är inspirerat av de fackliga organisations förslag för att sänka trösklar in på arbetsmarknaden.
Men jag står fast vid att härledning av orsakskedjor, är av största vikt för att kunna fatta bra politiska beslut, för att i sin tur kunna åstadkomma önskad förändring. Något som ibland haltar i den politiska processen. Som politiker måste man våga ifrågasätta ”sanningar”, myter i samhället. Socialdemokraterna anlitade riksdagens beredningstjänst att ta fram statistik för att undersöka om utanförskapet i det svenska samhället hade ökat eller minskat under Alliansens mandattid. Första rapporten framhöll ett ökande, men ganska snabbt framgick att det var en markant och statstik underbyggt minskande av utanförskapet. Vilket innebar att S valde att inte använda undersökningen, föga förvånande. Men varför använde inte Alliansen materialet? Att vi under en av de värsta lågkonjunkturerna i mannaminne hade minskat utanförskapet.
Ibland låter vi S styra vår omvärldsbild, lite väl..
Har vi massiv ungdomsarbetslöshet? Har vi det skall det bekämpas med näbbar och klor, med det gäller att klösa på rätt ställe..

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s