FP:s Rikskonferens i Västerås

Lyssnar på samtal mellan Birgitta Ohlsson, Marit Paulsen, Dick Harrysson och Urban Backström. Samtalet handlar om EU och det politiska klimatet. Urban Backström talar om vikten av att styras av ideologiska värderingar och inte ryckas med populistiska
vindar för då bäddar man för extremism. Det är viktigt att som politiker våga hålla kvar vid värderingar och principer utifrån ideologiska rötter. EMU är lika mycket ett politiskt projekt som ett ekonomiskt projekt.

Urban Backström talar vidare om utmaningar som vi har i Sverige utifrån ett näringslivsperspektiv. I Sverige är det lätt att starta företag men svårt att driva företag. Urban Backström säger att det finns en tjänsteman i regeringskansliet bakom varje regel som styr företagandet och som jobbar hårt för att bevara ”sin regel”. Marit Paulsen kontrar med att antalet protektionistiska jordbrukstjänstemän överstiger vida, antalet bönder inom EU.
Marit Paulsen talar vidare om att EU handlar om att lösa kriser och problem – och därför får EU ibland dåligt rykte i media eftersom det verkar som ett hopplöst projekt, så fort ett problem är löst tar man tag i ett nytt aktuellt problem som har dykt upp. Vad är alternativet till EU? Jo, att alternativet är tullar, och krig. ”Hellre byråkrater än soldater” som Marit Paulsen brukar säga.

Magnus Lindqvist, trendspanare och futurolog, årets talare, ger oss ett tips: följ inte nyheterna för de är nuheter. Glöm nyheterna, för de intressanta trenderna är långsamma. Och smyger under ytan. Magnus Lundqvist lanserar begreppet IKEAfiering, nämligen att göra produkter, teknik och tjänster tillgängliga och billiga – för fler.
Något som är oerhört intressant är att den skapade förmögenheten idag vida överstiger den ärvda förmögenhet, en trend som började 60talet.

Oljeperioden håller på att ta slut men inte för att oljan håller på att ta slut, precis som stenåldern inte tog slut för att stenarna tog slut… Nej, utan därför att tekniken utvecklades och behov förändrades. Framtiden handlar om tekniska innovationer, därför är forskning och utbildning viktig för att skapa en bättre värld.
Och innovation handlar om att spara tid. År 1800 behövde man jobba 6 timmar för en timmes läsljus – idag behöver vi arbeta en halv sekund, för 6 timmars ljus.
En av höjdpunkterna på rikskonferensen var den åldrande Per Ahlmarks hyllning till socialliberalismens värdegrund. Han kallade Bildt en ”okänslig, reaktionär, och obildad politiker”. Och fortsatte med att säga att tidigare kom hotet av mänsklig frihet och mänskliga rättigheter från vänster idag kommer hotet från höger.
Ja, mina vänner, det var den helgen!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s