Simoom – en ovanligt dum idé

Vapen är inte vilken handelsvara som helst, i vilket syfte vapen används är centralt. Sverige är en stor vapenexportör i internationella sammanhang, vissa källor säger tionde plats i världen, länk. Men i proportion till befolkningsmängden exporterar Sverige mest vapen. Länk till ISP, Inspektionen för strategiska produkter. Kina ligger på fjärde plats i listan över de största vapenexportörerna i världen. Och enligt Dagens Nyheter är Sverige , på sjunde plats. Länk till DN.

I listan över vapenexport i förhållande till befolkningsmängd, ligger Sverige på första plats. Efter Sverige kommer Israel, Ryssland och Nederländerna.

Vapen kan användas för att försvara frihet och demokrati, eller för att förtrycka frihet. Jag är inte emot vapenexport eller vapentillverkning av princip men jag vill ha tydliga lagar och mycket hårdare vapenlagsexportslagstiftning samt tydligare skydd för mänskliga rättigheter. Sveriges radios nyhetsredaktion berättade igår den 6 mars om ett svenskt krigsmaterielsamarbete med Saudiarabien, vid namn SIMOOM. Enligt Ekots uppgift skall Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) ha deltagit i planering av en vapenfabrik i Saudiarabien. Det är känt sedan tidigare att Sverige har haft en omfattande export av vapen till arabiska diktaturer. Men det som är nytt, är att år 2005 ingick den dåvarande socialdemokratiska regeringen ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien, där det uttryckligen ingår skrivningar om att främja vapenproduktion i länderna. Syftet var att bland annat gynna Volvo och SAAB tekniska utvecklingsavdelningar, hur vet jag inte och jag vet inte hur resonemanget och argumentationen löd. Men avtalet är undertecknat av Saudiarabiens försvarsminister och av Sveriges försvarsminister Leni Björklund (s). Folkpartiet kritiserade avtalet när det ingicks 2005 och Folkpartiet KU anmälde försvarsminister Leni Björklund, vilket Allan Wiman (FP) skriver om i DN i dag den 7 mars, länk. Avtalet var tydligen konstruerat på det viset att det automatiskt förlängdes efter fem år, dvs år 2010. Folkpartiet krävde i regeringen att avtalet skulle hävas 2010, men Moderaterna och Centern motsatte sig detta. Avtalet förlängdes då med automatik.

”När det gäller två andra liknande avtal har Folkpartiet stoppat dessa; dels ett med Jordanien och dels ett med Förenade Arabemiraten. Detta har handlat om nya avtal som skulle ingås, och alltså inte befintliga som skulle förlängas. Folkpartiet har i ett par årtionden krävt att svensk vapenexportlagstiftning ska skärpas. Det bör införas ett starkare kriterium för skydd av mänskliga rättigheter när länder prövas för svensk försvarsmaterielexport. S, M och C har inte velat skärpa reglerna, men förra året nåddes en överenskommelse med dessa partier om regelskärpning. En utredning är på väg att tillsättas, vilket är en framgång för ett mer liberalt synsätt, ett mer värdebaserat demokratiskt förhållningssätt också när det gäller svensk försvarsmateriel. Svensk försvarsmateriel ska få användas för att försvara frihet och demokrati. Men inte till att bekämpa frihet och demokrati.”

 (Källa Jan Björklunds Nyhetsbrev den 6 mars)

Annons

2 reaktioner på ”Simoom – en ovanligt dum idé

  1. Hela frågan framstår som mycket märklig även ur den aspekten att jag har svårt att se att Saudiarabien skulle vara mer demokratiskt än till exempel Libyen. Men Libyen bombas sönder och samman med Sveriges hjälp medan Saudiarabien hjälps att bygga vapenfabriker. Vad är skillnaden ?

    • Tack för kommentar. När det gäller vapenexport och militär intervention är riktlinjer och syfte väldigt olika, såklart. I Libyen handlade det om att störta en diktatur, att stötta en demokratiprocess.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s