En tjeckisk apa

Sommaren 1988 var jag och min pojkvän, och blivande första make, och tågluffade i Östeuropa. I Prag, en stad som vi båda blev förälskade i, lärde vi känna en ung man, en student och musiker, i vår egen ålder. Han hette Peter och vi hade kontakt i flera år efteråt. Vi träffades på en pub i Mala Strana och det började med att vi pratade musik och politik i timmar. Peter berättade om hur han hade satt upp planscher i tunnelbana och att polisen hade kommit och frågat vad han höll på med. Om man var polis i Tjeckoslovakien på åttiotalet kunde man inte tala eller förstå engelska, och på Peters plansch stod det ”We never forget sixty eight!”. Poliserna frågade vad det stod skrivet på planschen och Peter sa att det var reklam för hans bands folklorekonsert. Poliserna nöjde sig med svaret och sa att de gärna hjälpte honom att sätta upp de sista planscherna!
Peter hade aldrig hört talas om Vaclav Havel när vi träffades den sommaren, i augusti, år 1988. Vilket chockade oss. Jag skrev upp Havels namn på en lapp inne på puben till Peter, som han stoppade i fickan. En månad efter vi kommit hem fick vi ett brev att han nu visste vem Vaclav Havel var!
Vi hade kontakt med Peter och hans flickvän och sedermera hustru, i fyra, fem år, via brev och telefon innan vår kontakt ebbade ut.
År 1989 i augusti födde jag min förstfödda son, och Peter och hans hustru fick sin son i oktober samma år. Peter kallade dem ”sons of freedom” barn födda under revolutionsåret 1989.
När vår son föddes fick han en apa, en lång och smal och gosig apa iförd skjorta och rutiga hängsleshorts med ett stort fånigt leende av Peter och hans fru i present. Apan fick hetta Apan-Vaclav och hängde med till dagis i flera år. Den var oss väldigt kär och speciellt min son var väldigt fäst vid sin apa men till slut var den för sliten och hamnade i soprummet. Men hans själ och minne lever kvar i familjen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s