Att klä av sig naken

Rådande vecka är ”politiker-vecka” för mig och flera heltids-, deltidspolitiker och fritidspolitiker i Värmdö. Kvällsmöte och morgonmöte, har varvats med varandra, och samordningsmöte och nämndemöte, har fyllt agendan, och i afton avslutas det hela med Kommunfullmäktiges sista möte för 2011. På aftonens agenda står översiktsplan för Värmdö kommun 2012-2030. Värmdös befolkning beräknas att stiga till 65 000 år 2030, vilket främst kommer att ske genom förtätning av Gustavsberg. Till Värmdö flyttar cirka 600 fler än vad som flyttar ut. Samtidigt permanentas cirka 250 fritidshus per år. Frågan har beretts och utretts och det råder till största del samsyn i planen över partigränser, på grund av ett omfattande beredningsarbete.

Jag misstänker att den fråga som kommer att engagera den största publiken är neddragningar för Värmdöpolarna som ej är beslutat utan under utredning och beslutsfattandet är framskjutet till den 20 december. Sparkraven inom sociala nämnden engagerar, länk. När man sparar på insatser som berör de mest utsatta i vårt samhälle berör det alla och väcker starka känslor. Jag har lärt mig att ställa en viktig fråga under budgetprocessarbetet – var gör pengar mest nytta? Effektivitetskrav och humanism måste beaktas inom sociala nämnden och pressen är hård från flera håll.  

Ibland är det bra att få lite perspektiv och distans till det politiska beslutsfattandet. I Värmdö råder det genus obalans – både politiskt och ekonomiskt. Och makten bär en manlig kostym. En som alltid bär kostym är Herr Mårtensson. Jag kikade in på Herr Mårtenssons blogg där han listar de tjugofem mest inflytande i vår kommun..länk…. och jag får stå med som turturduva. Kanske är det att föredra framför hök, gam eller korp!

Men Nobelpriset i Fred i år var präglat av kvinnlig kamp på världsdelar plågade av krig och förtryck.

Leymah Gbowee, en av tre som tog emot Nobels fredpris, berättar att hon har studerat Gandhis icke-våldsprincip, och att det inte finns något alternativ till att bedriva kamp. Hon beskriver för Hanne Kjöller i en intervju referad till i DN idag (den 14 december)hur hon och hennes gelikar, de andra vitklädda kvinnorna fick presidenten, tillika krigsherren i Ghana, Charles Taylor, att skriva under fredsförhandlingarna genom att hota att klä av sig naken.

Under kalabeliken om Eken hotade ingen med att klä av sig naken men till mordhot av tjänstemän. Något som skrämmer mig. Jag hade fördragit naket.

Så antog (äntligen) Stockholmsstads kommunfullmäktige detaljplanen för nya Slussen  och det sista steget i den politiska beslutsprocessen tagits. Enligt en undersökning som gjordes i november 2011 är två utav tre positiva till nya Slussen, källa. Jag tillhör dem som är  positiv till taget beslut och jag är glad att processen går framåt och ser fram emot att följa arbetet som jag dock hoppas kommer att kunna löpa någorlunda smidigt för alla pendlare från Nacka och Värmdö.

Lotta Edholm rekommederar på Facebook följande insiktsfulla och läsvärda länk om ”Slussenaktivismen” av Mats E P Lindqvist, Miljöpartist och ersättare i kommunfullmäktige samt ledamot i stadsbyggnadsnämnden. Lindqvist analys av engagemanget är klockren, och analysen stämmer väl överens på flera fall på politisk aktivism förutom Slussenfrågan. Att vara i oppositionen är lättare än att stiga fram och ta ansvar. Men att ta ansvar är att bedriva ett långsiktigt och bitvis mödosamt arbete, även i motvind, vilket dock ger resultat och möjliggör konkret inflytande. I såväl Ghana, Liberia som i Värmdö och Stockholm.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s