Utvärderingsmonstret

Rubriken på dagens blogg är lånad från fil dr och docent i offentlig förvaltning, Lena Lindgren, och är titeln på hennes bok. I boken ”Utvärderingsmonstret” tar Lena Lindgren upp utvärderingsivern i den kommunalt ägda skolan.
”Är utvärderingsinstrumenten, vars bärande element är ökad kontroll och dokumentation, rätt sätt att lösa skolans problem? Tänk om det är tvärtom, att all denna utvärdering ger upphov till perversa bieffekter som i själva verket motverkar utvecklingen av resultat och måluppfyllelse?”

Kanske överförs omedvetna utvärderingar och kanske påverkar negativa utvärderare de organisationer som utvärderas?
Tankarna är inte unika. Är utvärdering mål eller medel? Skolan är styrd av de nationella styrdokumenten. Men man kan inte inspirera lärare, skolledare eller elever med nationella styrdokumenten. Aningen trist och oinspirerat och fullständigt osexigt.
För att tända glöd i elevers och skolans personals ögon och själar, krävs en ide. Läroplanen är ett grundvillkor, dock visionärt men ej tillräckligt. Människor som jobbar i skolan med kunskap och mänskligt lärande måste ta fram penslarna och måla upp en bild, en tanke och en ide med skolan, för att skapa engagemang.
För att orka detta krävs tydliga ramar, välorganiserade enheter. I en välfungerande och välskött enhet växer lärare. Och när lärare växer, då växer elever.

Arbetsveckans bästa stund var i onsdags när min elever kom till mitt klassrum – OBS det är lov för dem – med nybakad kanelbulle, eftersom de visste att jag satt och jobbade.
Det var mitt livs bästa (och godaste) utvärdering som jag fått som lärare.

Annons

En reaktion på ”Utvärderingsmonstret

  1. Grattis till bullarna.
    Du har helt rätt när det gäller organisation och tydlighet, skolans största svaghet, det fås bara genom tydligt och bra ledarskap, en lika tydlig bristvara i skolan såväl som den kommunala skolpolitiken. Let´s fix it.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s