Vision och mission

Jag sitter i Vasa och författar dagens inlägg. I mitt privata arbete som lärare och skolutvecklare har jag och min kollega påbörjat ett LEO projekt med Finland, vars syfte är att sätta igång en process med erfarenhetsutbyte för lärare, rektorer och personal, genom jobb-skuggning och studiebesök. Att sprida kunskap och erfarenhet mellan våra skolor. Idag har vi jämfört och penetrerat det svenska och det finska skolsystemet. Sammanfattningsvis verkar det som skolreformerna går som pingpong bollar över Östersjön. När vi kastar ut någon gammal reform så hamnar den i det finska fiskenätet, och tvärtom. Till exempel Finland hade för många betygsteg, nu har de ändrat till tre(!) vi hade för få och har ändrat till sex stycken(A-F) i den nya skolreformen.

Vi sneglar på varandra, och agerar med viss fördröjning.

På Vasas Yrkesinstitut pratar man om Vision och Mission med sin verksamhet.

Jag gillar det, skarpt!

Visionen för alla oss som på olika sätt har ansvar för skolan är:

  •  att alla elever ska nå skolans mål utifrån sina behov och att vi använder de betydande resurser som skolan har på bästa sätt

Hur gör vi det? Till hjälp för att verbalisera missionen tar jag Anders Knape,
ordförande Sveriges Kommuner och Landsting.

Som arbetsgivarorganisation för landets kommuner har vi på SKL en viktig roll i arbetet att utveckla skolan. För oss är det självklart att huvudmännen ska ta ansvar för att varje skola har ett bra ledarskap och att det finns höga och tydligt formulerade förväntningar på alla som är verksamma i skolan, både lärare och elever. Kännetecknande för de kommuner som lyckas bra med skolan är att de har engagerade lokalpolitiker och skolledningar och att dessa har en bra samverkan med lärarna. Skolfrågor behöver finnas på dagordningen på varje kommunstyrelsemöte!

Amen!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s