Utveckla skolans digitala kompetens

Nu är vi igång igen. Lärare och elever jobbar tillsammans runt om i hela vårt avlånga land och längs hela vårt runda klot. Som lärare vill man inte missa en enda individ, man vill fånga, inspirera och engagera, ja, helst ”trollbinda”! Om möjligt.

Hur gör man?

Många lärare, inklusive mig, har försökt att anpassa utbildningen, individualisera, på ett eller annat sätt i årtionden. Men det är ett mödosamt arbete, och man har hämmats av de timmar som behövs för att utarbeta sådana lektioner.  Arbetstiden räcker inte till.

Men vi har ett dynamiskt – trollbindande – medium som utvecklas varje dag. Och den generation av elever som stiger över tröskeln till skolans värld idag, är uppväxta med internet som en naturlig del av livet. Dessa www-medborgare bygger stora sociala nätverk och kommunicera på impuls. Denna generation av digitala infödingar vet bara en värld där kommunikation är omedelbar och en knapptryckning kan ta dem var som helst när som helst.

Skolan måste möta dem, skolan måste öppna sina gränser till den digitala världen.

Exempel är online-kurser, digitala lektioner, interaktiva verktyg och smarta bedömningar via webben. Ett klassrum som alltid är öppet. Vilket innebär att lärande kan ske vid alla tider på dygnet och på olika nivåer inom samma klassrum.

Lärande handlar om kommunikation. Sociala medier handlar om kommunikation.

Om ni är jämnåriga med mig, eller äldre, kommer ni säkert ihåg när man skickade iväg ett epost meddelande, så ringde man alltid adressaten och talade om ”att nu är det på väg, e-post brevet”!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s