Hat och politik

Det som förenar alla terrorister är hat och förakt för ett öppet samhälle. Ett öppet samhälle som präglas av mångfald och kulturella och religiösa olikheter.
Men inom politiken kommer det alltid finnas människor som drivs av hat och avund. Jag har tyvärr en del exempel på det. Ibland blir man chockad över vad människor kläcker ur sig på nätet, och inte bara ungdomar (där jag kan vara mer förlåtande pga naivitet och rebellusta) utan en hel del vuxna tanter och farbröder.
Jag har läst FB inlägg som har varit otroligt hätska och våldsamma om politiker. Varför en sådan retorik? Är det okej att säga vad som helst på internet? Varför hata? Det finns ett politikerförakt, stundtals onyanserat, och det florerar i fina salonger såväl som obskyra internet sajter. Och i Oslo och Utöya fick hatet ett ansikte och ett namn.

Vi måste vara uppmärksamma på demonisering av demokratiskt valda politiker utifrån olika håll såsom det skedde med Mona Sahlin men även med andra(oftast kvinnliga) politiker.

Jag kan inte låta bli att tänka på
Anna Lindh och Olof Palme.
Men det finns tyvärr fler vansinnesdåd som Oklahoma 1995. Alla utförda av ensamma förvirrade män.

Låt aldrig politiker och politiska företrädare som vädjar till våra lägsta känslor och visar sig oförmögna till idéer med någon form av intellektuell bäring och analys – få makt att styra med rädsla och hat.
Vissa människor får kraft av hat och söker tydliga fienden i en komplex värld.
Vi kommer aldrig kunna vaccinera vårt öppna samhälle mot enskilda galningar. Vårt samhälle består av individer, enskilda människor, inget annat.

Vad kan vi politiker göra?

Lagförslag och förändringar jag vill se:
1. Övervakning av nätet – extrema politisk åsikter och gärningar vill gärna göra reklam för sig. Övervaka dessa personer, deras näring är den bekräftelse som nätet ger. Enligt psykolog L Christiansen, TV 4 nyhetssändning idag den 24 juli, annonserar 75% ut sina dåd i förväg.
2. Bjud in politiska och religiösa ungdomsförbund till skolorna, prata politik och religion med ungdomar.
3. Hårdare vapenlagar och bättre kontroll över vapen i samhället.
4. Bättre kontroll av dopingmedel.
5. Jobba mot ett mer jämställt samhälle mellan män och kvinnor.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s