Lokala skillnader

Jag har märkt av politikernas rädsla för jämförande mätningar. Media rapporterar gärna, och speciellt inom skola och omsorg om ”stora regionala skillnader”.

Erik Helmersson i DN skriver insiktsfullt om detta mediala fenomen i dagens tidning (21 juli) under rubriken Likriktning: Vive la difference.

Den lokala demokratins mekanik innebär att regionala skillnader alltid kommer att finnas. Politiker, lärare, läkare och andra bärande av samhällsapparaten är individer och i vårt land är även de regionala skillnaderna stora.

Ska man då acceptera att ett G i matematik är värt olika i olika kommuner och kommundelar? Och att Gunnar 89 år får tillgång till läkemedel som ej kostas på Asta 89 år i grannkommunen?

Jag tror att individer – såsom lärare och läkare tolkar situationer olika inte på grund av ondska utan kompetens och erfarenhet. Politiker prioriterar olika i budgetar, beroende på värderingar men även kompetens.
Vi kommer alltid leva med skillnader och alla är inte av ondo utan vittnar om en mångfald.
Men viktigt är kunskap och granskning vilket kräver transparens, genomskinlighet av offentliga institutioner och medvetna medborgare.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s