Barnfattigdom

Mer än vart tionde barn, omkring 220 000, lever i fattigdom i Sverige. Andelen fattiga barnfamiljer har ökat från 8-9 procent för tio år sedan, till 15 procent i dag. /källa Rädda Barnen/

Enligt RB går en allt större del av de familjepolitiska insatserna till barnhushåll med god ekonomi medan de fattigare barnhushållen får en mindre andel av resurserna. RB föreslår en översyn av den ekonomiska familjepolitiken. Dessutom anser organisationen att vissa åtgärder måste vidtas omedelbart; en höjning av både underhållsstödet och grundnivån för föräldrapenningen.

Vad är fattigdom i Sverige? Är det ett relativt begrepp eller är det ett absolut begrepp? Barn har alltid varit fattiga eftersom de lever av sina föräldrars inkomst, alltså är det främst föräldrar och familjer som är fattiga inte bara barnen… Barn har ingen inkomst och väldigt få barn i Sverige har någon förmögenhet, väldigt få vuxna svenskar har en förmögenhet, få svenskar har sparat kapital.

Syftet med Rädda Barnens rapport är att lyfta fram att skillnaderna mellan barnfamiljer har ökat och att RB upplever att de ekonomiska stöden är fel riktade, som jag nämnde i texten ovan.

  • Vart femte barn, 10-18 år, har inte åkt på en längre semesterresa med det senaste året och familjen har heller inte haft en sommarstuga att åka till.  Jag har varit ensamstående mamma till två pojkar, under 90-talet, utlandsresa fanns inte på den ekonomiska kartan.. en omöjlighet. Fritidshus har jag aldrig ägt inte heller någon i min släkt. Idag är det en verklighet för ungefär 400 000 barn, enligt Statistiska centralbyråns senaste undersökning. I Sverige reser fler än sex av tio barn med familjen på semester, i Sverige eller utomlands, och en lika stor andel lever i en familj med tillgång till fritidshus.
  • Av mina tre barn har två en egen mobil och en egen dator som jag inte har köpt utan de har arbetat ihop själva.. den tredje har aldrig haft en egen inkomst och därför ingen egen dator eller mobil.  Enligt SCB:s undersökning har de allra flesta barn, 95-97 procent, en egen mobil. Mer än 60 procent uppger att de har en egen dator.
  • Av mina tre barn har två en cykel, en har blivit bestulen på sin, och två har eget rum det tredje barnet delar rum med sina föräldrar. Enligt samma undersökning har 95-97 % egen cykel och eget rum hemma.

Mobil, cykel, dator är ungefär lika vanligt bland barn i arbetarhushåll som i tjänstemanna- eller företagarhushåll. Det syns heller ingen större skillnad mellan familjer med svensk respektive utländsk bakgrund. Däremot är det betydligt vanligare med eget rum bland barn med svensk bakgrund än bland barn med utländsk bakgrund.

Källa

Dock .. även om jag vill att man ska hushålla med begreppet ”fattigdom” när man inte har en egen dator(!) återstår problemet med att inte kunna försörja sig själv och sina barn, något som varje politiker och politiskt parti vill motverka. Vi får aldrig glömma att vi behöver ekonomisk tillväxt i vårt land för att kunna ha något att fördela.

Fatigdomen är störst bland ensamstående kvinnor – med eller utan barn – och nyanlända svenskar som ej har kommit in på arbetsmarknaden. Samt människor med funktionsnedsättningar och arbetslösa och sjuka.

Åtgärder som skulle hjälpa är:

  • individualiserad föräldraförsäkring, börja med tredelad och bygg ut med blicken riktad på en individualiserad försäkring
  • bygg ut barnomsorg med bättre öppettider – möjlighet till ”nattis”. Viktiga frågor för min nämnd i Värmdö
  • lägre trösklar för nyanlända svenskar in på arbetsmarknaden
  • en mänskligare och rörligare arbetsmarknad
  • se över det nya sjukförsäkringssystemet och lyssna på kritik från arbetsgivare och arbetstagare
  • höj barndelen i bostadsbidraget
  • en allmän arbetslöshetsförsäkring för alla!
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s