Doctus i medierna

Doctus är en skola med mycket gott rykte och som är en omtyckt och mycket uppskattad skola och arbetsplats av både sina 177 elever och lärare, därför är det som sker tragiskt. NVP skrev om detta tidigare i veckan och till min kännedom kom det några dagar tidigare via den politiska grapevine kanalen..

Tydligen har skolan haft ekonomiska problem i omgångar, och sedan december 2010, har skolan inte betalt för vatten och el, och sedan februari har hyran helt uteblivit. Svea Fastigheter har därefter sagt upp hyresavtalet med Doctus, och fastighetsförvaltaren Landvik & Dahl har stängt av vattnet och elen till skolan. Vilket har fått förödande konsekvenser för eleverna och undervisningen.

Om jag förstår det hela rätt har Doctus i sin tur hyrt ut delar av sina lokaler och på så sätt kunnat finansiera sina hyreskostnader och när dessa uthyrningar har upphört eller uteblivit har kostnaderna skenat för skolan.

Händelserna aktualiserar friskolediskussionerna – utsatthet och sårbarhet för elever som väljer de fria skolformerna där en risk för konkurrens alltid finns som det gör för alla privata och enskilda företag. Kommunala skolors underskott täcks ju oftast av skattesedeln och är skyddade från vissa vassa delar av den privata marknadens effekter…

Men händelsen aktualiserar också de dyra – och ofta påkostade lokalhyrorna som många skolor har att betala för. Skollokaler i Värmdö, Stockholm och Sverige måste effektiviseras! Med tanke på uppvärmingskostnader med mera måste man använda lokaler mer effektivt och ekonomiskt, speciellt under vinterhalvåret. En möjlig åtgärd är att bedriva mer undervisning under kvällstid! Jag som är före detta komvux lärare uppskattade att jobba kväll, någon eller några gånger i veckan, eftersom det frigjorde ledig tid på dagen då jag kunde hämta mina barn tidigare på förskolan någon eller några dagar i veckan. Det måste vara möjligt att få in kurser och kvällsundervisning i barnen och ungdomarnas skolor, och mer effektivt kunna utnyttja lärarkompetens och uppvärmda ändamålsenliga lokaler.

På fredagen, igår den 13 maj, skickade bolaget som äger skolan in en konkursansökan till Nacka tingsrätt. Den godtogs och bolaget försattes i konkurs.

Vad kan kommunen göra i nuläget? Avvakta, för företag som ger sig ut på den privata näringslivmarknaden får nog spela enligt spelreglerna. Men eleverna måste få rätt till undervisning hela vägen in i mål, mycket viktigt.

Ärendet landar på våra politiska nämnder med ett duns eller ett plask?!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s