Männens välsignelse!

Kan kvinnor bara lyckas när männen backar upp? Kan en kvinna inte lyckas om hon inte åtnjuter manlig protektionism Hur är det ställt i den intellektuella, och många gånger manligt dominerade, världen?

Åsa Moberg berättar i DN bokcirkelträff om de intellektuella männens välsignelse för hennes författarskap, länk här! Jag tyckte det var spännande att höra och läsa om Åsa Mobergs bok ”Kärleken i Julia Anderssons liv” som till stor del verkar bygga på Åsas egna livserfarenheter, och hennes kärleksaffär med den betydligt äldre Harry Schein. Speciellt berörd blir jag när hon beskriver en incident, citatet är taget ur DN/110514:

– Nej, han(Harry Schein) dök upp på en debatt där hela publiken avskydde mig. De var veckopressjournalister och jag var veckopresskritiker. Och så ställer han sig upp och säger: ”Hennes analys är ju helt riktig”. Alla de där som spottade åt mitt håll blev fullständigt tysta. Det är klart att det är något magiskt med det. Ingen sa ett kritiskt ord efter det.

Hon beskriver även hur hennes far, som också var författare, var som en skyddande och vakande ängel över hennes författarskap och över hennes person, även efter faderns bortgång.

För mig beskriver det här hur viktigt det är för män, pappor, chefer med mera att våga stötta kvinnor som sticker ut och tar för sig i en värld där fortfarande mycket makt och auktoritet inom olika discipliner fortfarande förvaltas av män.

Det som är intressant är – varför kände inte Åsa Moberg samma glädje och självförtroende när kvinnor stöttade henne? Det kanske handlar om att kvinnors auktoritet och inflytande i maktens korridorer och i den intellektuella världen inte är lika betydelsefulla som mäns, ännu..

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s