Maceij Zaremba

Jag har varit i Folkpartiets klubbrum i Riksdagen och lyssnat på Maceij Zaremba, Knut Sundell och Sigbritt Francke.
Mycket spännande framkom, tillräckligt att fylla ett antal blogginlägg.
Men här kommer det som jag fastnade för, utan rankning:
– Mer internationell utblick vid skolforskning. Viktigt! I en global värld, måste skolan internationaliseras. Fler internationella skolforskningsprojekt. Finns mycket att lära av varandra.
– Mer gedigen forskning gällande metoder i skolan – vad är det som fungerar? Och varför? Går att koppla med punkten ovan.
– Skippa begreppet ”Katederundervisning” och tala istället om lärarledd undervisning som kan innebära allt från grupparbete, bloggande, föreläsning, textanalys med mera. Stoffet, eleverna och lärarens kreativitet och kompetens sätter gränsen.
– Lämplighetstester för lärare. Öppna upp för antagningstester på universitet och högskolor, låt instituten själva skapa sina tester. (Avdramatiserar betygen..?)
-Sträva efter att göra upp över parti och blockgränser i skolpolitik. Känns ibland otroligt svårt och långt borta… Tyvärr. Lättast med MP och Alliansen.
Men ingenting är omöjligt. Beror på Juholts intentioner med SAP:s skolpolitik.

Som ni ser – jag ger inte upp. Skolhäxan lever.

Zaremba bjöd på intressant kuriosa angående rektorer. Kommunaliseringen ledde till en fyrfaldig ökning av rektorer i Sverige. (Dyr satsning) Samtidigt som lärarens status togs bort som intellektuell självständig professionell. En förklaring till spänningen mellan rektorer och lärare som råder på vissa arbetsplatser?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s