Linoleumgolv och bryggkaffe

Hemma hos mig har vi många linoleumgolv. Linoleumgolv är ute. En vän till mig skulle sälja sin tvåaa på Söder, familjen hade vuxit ur den. Han gick ut på 1,6 miljoner (ett antal år sedan..) men ingen accepeterat priset(det var ett tag sedan). Mäklaren tipsade honom om att lägga in ekparkett i samtliga rum(två!) hall och kök. Det blev en färd till ByggOlle och vännen inhandlade ekparkett för 16 000 kronor. Efter två semesterdagars hårt arbetande gick lägenhet åter ut på försäljning och såldes för 2,4 miljoner. Vännen tjänade 800 000 kronor på insatsen.

Paketering är viktig. För viktig?

Yta är viktig. För viktig?

Dalai Lama har varit i Sverige. Dalai Lama är en uppskattad religiös ledare, en stats- och regeringschef i exil. En nobelpristagare i fred. En reinkarnerad despot och homofob, intervjuad av Mark Levengood. Men i älskvärd förpackning.

Jag brukar visa en film för mina elever som heter Lucky People Center där en buddhistmunk säger ”Don´t listen to the teacher, listen to the message.”

Men.. retorik handlar om Patos, Logos och Ethos.. Vem säger Vad och Varför, lite förenklat. 

Håkan Juholt går hem i stugorna, han vill satsa på kulturen. Vilket är bra.  Alliansen satsade mer på kulturen än oppositionen, i rena kronor och ören, under mandatperioden 2006-2010. Detta trots Socialdemokraternas satsning på fria entréer på vår statliga muséeer och trots inflations uppräkning enligt Erik Helmersson på DN. Men det är bra med satsningar på kulturen, tävla gärna!

Håkan Juholt vill inte förändra fastighetsskatten eftersom medborgarna måste få fasta spelregler. Men han vill förändra pensionen, där en bred politisk majoritet ligger bakom politiken. Kontradaktion, och medveten populism.

För att det ska finnas pengar att fördela till kultur och pensioner måste vi ha ekonomisk tillväxt. Jag är ledsen alla socialister – så är det..

Håkan Juholt är som en varm kofta och bryggkaffe, tryggt. Han har patos.

Håkan Juholt har tydliga socialistiska värderingar, och kommer gå hem bland dem som efterlängtat en socialdemokrati med mer socialism. Han har ethos.

Håkan Juholt talar om satsningar och investeringar, men inget om hur det ska gå till. Han saknar logos – iallafall i nuläget.

På P1 idag hörde jag om en man som hade bytt parti fem gånger under sin politiska karriär, han hade bland annat suttit i Riksdagen för Ny Demokrati. Han var tydlig med att han aldrig hade bytt värderingar men att de politiska partierna hade bytt kostym vid varje ledarbyte, och därför följde han sina värderingar ut och in i olika politiska föreningar.

All politik har inslag av populism, mer eller mindre.

Men alla politiker är inte populister.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s