Moralfilosofisk syn på abort

Dagens DN Debatt är pretentiös i ordets sämsta betydelse och genomsyras av en unken kvinnosyn… Nicolas Espinoza och Martin Peterson skriver en artikel med syftet att ”modernisera svensk abortlagstiftning från 1975”. Idag finns enligt skribenterna två kategorier – när abort är tillåtet och när abort är förbjudet.

I Sverige har vi fri abort sedan 1975. En av de viktigaste lagarna för att skydda kvinnor mot ofrivilligt föräldraskap och en av de viktigaste lagarna för att skydda kvinnors sexuella hälsa. Abortlagen innebär att en gravid kvinna, fram till och med den 18:e graviditetsveckan, har rätt att få sitt havandeskap avbrutet. År 2008 ändrades abortlagen i Sverige, trots motstånd från KD, till att gälla alla kvinnor, man tog bort kravet på svenskt medborgarskap och fast bostadsadress i Sverige.

Efter 18:e veckan kan man få abort om man har synnerliga skäl, efter ansökan till socialstyrelsen. En sådan ansökan beviljas inte om fostret kan antas vara livsdugligt, i praktiken inte efter 22:a veckan såvida inte barnet har livshotande skador, eller om kvinnans hälsa hotas av graviditeten.
Man räknar graviditetsveckor från och med den senaste menstruationens första dag, alltså inte den dagen man blir gravid, utan cirka två veckor tidigare.

Författarna vill istället se tre kategorier gällande abortlagstiftning. Kategori ett när abort är förbjudet när graviditeten är för långt gången efter vecka 18. Kategori två när samhället har en skyldighet att assistera kvinnor som vill avbryta sin graviditet. Situationer där kvinnans hälsa är i fara eller när graviditet är ett resultat av brott. Slutligen kommer skribenternas, moralfilosoferna, tredje kategori när kvinnan ”får skylla sig själv” och då ska hon förslagsvis betala ur egen ficka för sin abort och inte belasta samhället med den kostnaden. Och då kan hon i praktiken göra abort när hon vill utan att be sjukvården eller socialstyrelsen om lov. Och då är det inte heller sjukvårdens skyldighet att tillhandhålla vård och personal…

Till detta rekommenderas speciella abortkliniker som kan ta betalt efter klientens betalningsförmåga.

Inte en gång i artikel nämns något om kvinnor och kvinnors hälsa – det låter inte som aborten sker i kvinnors kroppar utan någon annanstans.

Moralgubbar som bedriver utveckling på vems uppdrag.. och för vilka?

Jag märker en obehaglig tendens i samhället när det gäller kvinna och kvinnans kropp. En syn som utmärks av mannens behov att återerövra makt över kvinnan. Denna debattartikel är ytterligare ett bevis för detta, fast ur ett abstrakt moralfilosofiskt frihetsperspektiv vars främsta syfte är att argumentera för att lämna kvinnor utanför samhällets skydd och stöd vid ofrivillig graviditet.

Se upp för moralgubbar!!

Annons

3 reaktioner på ”Moralfilosofisk syn på abort

 1. *hick spott fräs* VA?

  Ok, jag ska försöka uttrycka mig diplomatiskt här:

  HAR DE TAPPAT FÖRSTÅNDET HELT?

  Eller, på ett språk de kanske förstår trots sitt uppenbart förlorade förstånd: Hur mycket kostar ett barn för samhället, inklusive förlossning, barnbidrag, förskola, skola och hela kitet? Hur mycket kostar en abort? Fri abort är en ren vinst för samhället.

  • Absolut! Oroande tendenser i samhället.. lite mörkrädd. Upplever att flickor(jag menar flickor när jag säger det) har skuld för sina aborter – helt obefogat enligt mitt tycke.
   Tack för kommentar!

 2. Pingback: Replik på Spinoza och Petersons inlägg | socialliberal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s