Suicid – nollvision

Landstingsrådet Birgitta Rydberg skrev igår (den 9 april) på sin blogg om att Landstinget nu ska anta en handlingsplan mot självmord och i kampen ska man sätta in olika konkreta åtgärder.  De olika insatser är främst kartläggning av självmord och IT-stöd för bättre journalföring och kunskapsöverföring. Sammanlagt är det en satsning på drygt 3 miljoner kronor.

I Stockholms län begås ca 300 självmord per år, och självmordsförsöken är ungefär tio gånger så många.

I trafiken har man under en ganska lång tid haft ett nollvisions mål. Varje år dör ett  30-tal personer i trafiken i vårt län årligen. Nollvisionsmålet i trafiken har varit viktigt för att minska dödsiffrorna.

 SvD skrev om detta igår, lördag.

Annons

6 reaktioner på ”Suicid – nollvision

 1. Pingback: Färre självmord med säkerhetstänkande | Rydbergs recept – för liberal landstingspolitik Birgitta Rydbergs blogg

 2. Fantastiskt, det är ju hela 10 000 kr per person i ”satsning”, snacka om alibipengar.
  Detta är ju oseriöst på gränsen till jag vet inte vad…

  Visst, man kan hävda att något ska göras men att värdera ett liv till 10 000 kr, vilket man ju faktiskt gör och kalla det nollvision är ju enfaldigt. Dessutom blir det ju då 0 kr till de som försökte men inte lyckades. Om halva summan ska gå till dem så är det hela 5 000 kr för att undvika att folk lyckas och då blir ju ”satsningen” hela 500 kr till de andra. PINSAMT.

  • Det gller att vlja sina kamper. Ser framemot den dagen nr du skapar din egen blogg och beskriver hur du ska mta och bekmpa problemen i samhllet. Resurser anvnds bland annat fr kartlggning, men ven fr IT-std fr bttre journalfring och kunskapsverfring. Kunskap kan vara vgen till prevention.

   • Jag skyller inte på dig för att Rydberg skickar en pressrelease om detta, men tycker du det är en satsning?

 3. Vill också avsluta med att använda Birgitta Rydbergs egen ”människovärdeskalkyl” som hon lånat från trafikverket ( börjar fatta varifrån uttrycket ”att behandla varje unge ekonomiskt lika” kommer). Där värderas ett liv till 18 miljoner kronor, det betyder att 300 självmord kostar samhället 5,4 MILJARDER över tid, årligen. Att då hysta in 3 miljoner och slå på pressreleasetrumman och kalla det satsning är minst sagt futtigt.
  Visar på rätt dåligt ekonomiskt tänk och rätt stora behov av att få prata i tidningen om du frågar mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s