Rapport från Kommunfullmäktige

Vi i majoritet på Värmdö röstade igenom en sänkning av regionens högsta ersättningar för pedagogisk omsorg= dagbarnvårdare – och vi är fortfarande..högst. Värmdö är fortfarande en av få kommuner i Stockholms regionen som betalar samma pengersättning för förskola som dagbarnvårdare. Vilket innebär att ett barn har med sig samma peng oavsett om vårdnadshavare väljer förskola eller dagbarnvårdare. Tidigare hade dagbarnvårdare 1,2 peng. I ett antal kommuner som Vallentuna, Sundbyberg med flera är ersättningen mellan 0,7-0,9 gånger pengen. Ärendet har återremitteras vid två tillfällen november 2010 och januari 2011. Budgeten för 2011 bygger på 1,0. Och information om neddragningen har varit känd sedan länge. Frågan väcker starka känslor hos oppositionen och ProVärmdös produktionschef. En oro och en möjlig konsekvens av beslutet kan bli att den kommunala dagbarnvårdarna kommer att försvinna eller minska. Fem enskilda aktörer har dock lämnat in intresseanmälan att driva pedagogisk barnomsorg i kommunen i privat regi enligt förvaltningen. Dagbarnvårdare är en barnomsorgsform som är uppskattad och får höga betyg av brukare men efterfrågan minskar.
Debatten var hätsk och tog inte oväntat riktningen att handla om utsatta barn.. Oppositionen missar inte en chans att få majoriteten att låta som ansvarslösa marknadsivrare.
Vad som är på gång i Värmdö är att Skolinspektion kommer att komma med sina rapporter från sina inspektioner av Värmdös skolor. Vad som redan framgår är att saker och ting som påpekades i inspektionen från 2004 inte har åtgärdats. Fruktansvärt onödigt.

Annons

5 reaktioner på ”Rapport från Kommunfullmäktige

 1. Hej Amie,

  Så här skrev du för en tid sedan ”Jag är liberal politiker men framförallt en socialliberal politiker. Motiveringen för mig är att människans frihet består också av ta ett ansvar för dem som inte har möjligheter och förutsättningar i livet att kunna leva ett oberoende och självständigt liv. Utan socialliberalism blir liberalism kall.”

  Det du/ni stod för i KF i onsdags var bara liberalism, ”barn ska behandlas ekonomiskt lika” ÄR marknadsivrande och är det en falang av liberalism så är det väl närmast att betrakta som nyliberalt.

  Med sådana lappkast mellan vad man säger sig stå för och vad man i realiteten gör får man nog räkna med ett höjt tonläge i debatter. Hoppas du kommer på bättre tankar.

  Vänligen
  Kenneth Ehrnstedt

  • Att frskola och pedagogisk omsorg skall ha samma ersttning r att ge samma spelregler fr alla aktrer. Inte beredd att prioritera dagbarnsverksamhet fre frskolorna i kommunen. Enskilda aktrer har lmnat in anskan om att bedriva pedagogisk barnomsorg, s intresset finns kvar att bedriva verksamheten. Om frldrar nskar pedagogisk barnomsorg s finns det. Vi har fortfarande regionens procentuellt sett hgsta ersttning fr pedagogisk omsorg. Debatten tog en vndning om utsatta barn Bibass med mera. Frgor som jag inte knner mig tillrckligt insatta i nnu.

   Den fredagen den 1:e april 2011 skrev

   • Helt ok, man kan inte vara insatt i allt, men där har vi definitivt både önskemål och förslag av gynnande av mindre enheter. Sen är ju egentligen procenten ointressant om den är högst eller lägst för den är ju relaterad till skolpengens storlek. Men du har ju rätt i så motto att du/ni inte är beredda att prioritera detta, oklart är bara på vilka grunder? Att alla barn ska behandlas ekonomiskt lika är inte bara en märklig grund, det är också en märklig syn på individens behov, särskilt om man kallar sig socialliberal.
    Bara för att privata intressen är intresserade är det ju inte säkert att det blir bra. Jag tycker man ska pröva och förändra, särskilt när resultaten är svajiga, verksamheter som har högst kundnöjdhet av alla tycker jag man ska vara försiktigare med även om man anser det ideoligiskt motiverat. Att driva igenom en ideologi på barns potentiella bekostnad och nöjda medborgares bekostnad är en risk jag inte skulle ta.

    Trevlig helg

 2. Hej Amie,
  Det är ett välkänt faktum att man kan använda statistik som det passar ens egna syften. De bästa underlagen när man ska fatta beslut är de som vilar på underlag med flera infallsvinklar. Då är risken mindre för ”ensynthet” och förutsättningen bättre för kloka beslut. Siffrorna du hänvisar till har lett dig till slutsatsen att vi har den dyraste dagmamme-verksamheten i regionen. Det stämmer inte. I det underlaget som var framtaget inför förra onsdagens debatt i fullmäktige finns flera fallgropar när man ska dra slutsatser. Dels var referenssiffrorna för verksamhetsåret 2008 och ”pengförslaget” för 2010. Två års indexuppräkning saknades i jämförelsesiffrorna.

  Om man vill utgå från pengens nivå för förskoleverksamhet som bas för motsvarande peng för dagmamme-verksamheten kan man absolut göra det. Ni menar att en minskning från 1,2 peng till 1,0 peng leder till att ersättningen alltjämt är väldigt generös och påpekar (helt riktigt) att vissa kommuner ersätter med mindre andel än en hel skolpeng. Men då är det också relevant att beakta ”ursprungspengens” storlek. Eftersom Värmdös skolpeng ligger i det undre skiktet i en jämförelse med andra kommuner så är inte tilldelningen för dagmammor i Värmdö med 1,0 peng nödvändigtvis generösare än exvis. en grannkommun som ger 0,8 peng. Vid en närmare koll på Skolverkets statistiksida (www.skolverket.se) framgår att dina uppgifter inte stämmer kring Värmdös kostnadsläge för dagmammor. Du skriver att Värmdö ligger högst. Enligt Skolverket är den korrekta uppgiften följande (siffran anger kostnaden per inskrivet barn som går hos dagmamma):
  Nacka 190 500
  Danderyd 139 100
  Solna 133 800
  Lidingö 124 900
  Tyresö 123 300
  Sundbyberg 123 000
  Stockholm 121 200

  Först därefter placerar sig Värmdö med 120 400. Och det var före besparingen som beslutades förra veckan. Siffrorna är från 2009 (de senaste som finns rapporterade) och skulle man räkna av en 20%-ig minskning (motsvarande den beslutade besparingen) så skulle ytterligare åtta kommuner passera oss i ekonomisk tilldelning per barn i denna verksamhet, enligt de siffror som Skolverket redovisar.

  Jag tycker alltjämt att det är rimligt att det finns en idé presenterad för hur barn som går i denna verksamhet planeras tas om hand som alternativ om verksamheten läggs ned, som aviserats av ledningen. Utan en sådan redovisning är det svårt att värdera om målet med beslutet uppnås, om det blir
  A. en besparing
  B. kvalitetsneutralt
  två utgångspunkter som jag uppfattat att ni haft för ögonen.

  Annika Andersson Ribbing

  • Hej Annika. Jag ska ta del av statistiken du skickade mig. Och jag hller med dig att summan r viktigaren procenten. Ska underska rendet. Mste kila till jobbet. Men vi kan hras. Vill grna prata mer om det hr. Mvh/Amie Den fredagen den 8:e april 2011 skrev

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s