Feminism ute och Jämställdhet inne

Men vad är det som skiljer dessa två slagord?

Feminism är en politisk rörelse för kvinnors fulla ekonomiska, sociala och politiska likställighet med mannen, enligt Svenska Akademiens ordlista (2006).

Jämställdhet är ett politiskt begrepp definierat som jämlikhet mellan könen.

Jämlikhet innebär alla människors lika värde.

Vilket innebär alla människors likhet inför lagen. Samt alla människors rättigheter oavsett etnicitet, tro, utseende, sexuell läggning, status, åsikt, handikapp eller kön.

Man kan säga att feminismen utgår ifrån att det råder ojämlikhet mellan könen pga just kön, och att i de flesta fall så är mannen norm i samhället och kvinnan undantaget. Kvinnan är det mer ”skapade könet”, till exempel vi rakar bort hår och skapar en motsats till mannen.

Benämner man sig feminist gör man (not) det för att uppmärksamma olikheter mellan män och kvinnor som till stor del bottnar i barnafödande, dvs biologiska olikheter, som leder till ojämställdhet och ojämlikhet i samhället. Ojämliket när det gäller ägande, ekonomi, och  hälsa,  och där det råder underordning för kvinnor.

Dagens Industri uppmärksammade detta på ett mycket bra sätt idag i sin artikel ”Stockholmsbörsen den 8 mars”. Fördelningen mellan Börs VD:ar i Sverige är 8 kvinnor och 247 män, och då har ändå antalet kvinnor fördubblats sedan förra året!

Barnvagnsmarschen idag på Norrmalmstorg handlade om att uppmärksamma mödradödligheten i världen och kvinnors lika rätt till fri abort. Värd för demonstrationen var Unite for Women, och RFSU. I manifestationen framkom att Vatikanstaten motverkar kvinnors rätt till fri abort inom FN. På detta svarade Europaminister Birgitta Ohlsson: ”Katolska präster skall hålla sig ifrån kvinnors underliv, de har inget där att göra!”

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ikväll har jag läst igenom Kairos Futures artikel  för KAIROS FUTURES NYHETSBREV ”Dags att damma av Jämställdhetsplanerna” skriven av Sofia Rasmussen.

Ifrån denna artikel har jag plockat följande:

19 % av kvinnorna är professorer, trots att kvinnor dominerar bland de studerande.. och 81 % är män.

32 % av kvinnorna är chefer… och 78 % är män.

Fortsätter det i samma takt kommer det att dröja till 2033 innan det är 50-50.

Förresten, jag är för jämställdhet och jag är feminist, ibland är det lätt att ställning.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s