Är revolution för män?

Jag såg ett avsnitt av Debatt och började känna mig sjuk. Belinda Ohlsson försökte på sitt sympatiska sätt fördela ordet bland vänsters alfahannar som skällde som hanhundar på rymmen. Se länk. (Första hälften av programmet.) Diskussionen handlade inte så mycket om egyptiernas rättigheter till demokrati och mänskliga rättigheter som rätten till revolution. Mycket revolutionsromatik. När någon försökte ta upp kvinnors rättigheter och oron över att revolutionen kan gå i styr, så ljöd skallen.

Tonåringar i Egypten är en fjärdedel av befolkningen, de har oerhörda problem att få arbete. En stor del av anledningen till att revolten sker nu, och inte tidigare, ligger i denna sanning, denna utveckling av massarbetslöshet bland unga. Såsom bränder i Paris förorter bottnar i samma förtryck och orättvisor. Idag brinner i Egypten, men kommer inte vi i Europa lösa ungdomsarbetslösheten, kommer våra ungdomar att bli lågutbildade och få svårighet att få jobb, ja då kommer även våra gator att brinna. Vilket lämnar utrymme för extrema ideologier, både religösa och politiska, se länk till när EDL marscherar i Luton.

I Egypten är 97% av alla kvinnor omskurna, faraoniskt. De flesta bortgifta i tidig ålder, många slagna i hemmet, vanligt med kvinnovåld. Idag sjunker dock antalet unga kvinnor som omskärs vilket är positivt åldern 15-17 år är 77 %. Men det är fortfarande fruktansvärd statistik.

År 2007 förbjöds könsstympning i Egypten men praktiseras tyvärr fortfarande. Könsstympning anses enligt tradition stävja kvinnans sexualitet, garantera renhet, kvinnlighet och äktenskap. Kontrollen över kvinnans sexualitet är ett sätt att förstärka mannens makt över kvinnan. Flera kvinnoorganisationer arbetar för att traditionen ska upphöra. /källa Kvinna til Kvinna /

Undra egentligen vem som borde göra revolution och vilka skulle stödja dem?

Andra källor till inlägget Human Rights Watch / Unicef rapport

 

Annons

En reaktion på ”Är revolution för män?

  1. Pingback: Debattprogram i TV | socialliberal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s