Finns det rasism i FP?

Jag har aldrig upplevt eller hört något rasistiskt uttalande i FP, därför känner jag obehag inför händelserna i Haninge där Folkpartiets kommunalråd, Peter Olevik Dunder, anklagas för rasism. Han kommer av en partikamrat, Sapide Erfani, att anmälas till diskrimineringsombudsmannen efter att han bland annat sagt att hon ”uppträder osvenskt” och har ”ett asiatiskt temperament”.

Är det en maktkamp som utspelas i Haninge – eller finns det sanning bakom de rasistiska påhoppen? Jag tänker inte ta ställning i detta ärende av respekt till alla inblandade parter – men jag tar stenhårt avstånd till all form av rasism! Jag känner förakt för människor som anammar rasistiska åsikter och sprider dem som dynga omkring sig.

Samtidigt finns rasism precis som sexism överallt där det finns många människor från olika bakgrunder samlade i en organisation. Men rasism och sexism hör inte ihop med den socialliberala ideologin, no way! FP har historia av tolerans och öppenhet och vi är ensama om att ha ökad arbetskraftsinvandring på agendan och internationell solidaritet högt på densamma.

Mikael Trolin, ordförande i FP Haninge, säger ”att det finns starka fördomar inom partiet”, vidare säger han ”att ledningen sänder ut rasistisk signalpolitik som burkaförbud i skolan”. Om detta är sant och det finns belägg för påståendet är det starka åsikter som drabbar alla oss som representerar FP i olika församlingar och måste kunna påvisas och anmälas till partiets etiska råd, vilket Mikael Trolin har anmält att han kommer att göra .

Jag tror att svenska kulturnormer precis som heteronormer måste utmanas! Integration är en tvåvägsprocess. Assimilation är en envägsprocess. Vi talar om integration, för det svenska samhället kommer att förändras av att många grupper kommer hit, eller träder fram och intar framträdande poster i samhället. De grupper som kommer måste få färga det svenska samhället. Något nytt måste uppstå, så är det i öppna och föränderliga samhällen. Däremot finns det värden och normer som människors lika värden, män och kvinnors lika möjligheter och rättigheter som är heliga och oberörbara!

Amie osvensk folkpartist

Annons

2 reaktioner på ”Finns det rasism i FP?

 1. Kanske ska vi börja med att skilja mellan rasism och kulturrasism?

  Sedan är jag övertygad om att det finns ett _motstånd_ mot främlingar. Det finns överallt. I Folkpartiet också.

  Och det finns ett motstånd mot ”osvenskhet”.
  Det finns överallt. I Folkpartiet också.

  Själv har jag bäst koll på Malmö. …och Staffanstorp.
  [Jag avstår aktivt från medlemskap. Tröttnade på partiväsendet 1978 ungefär. Men intresset har jag kvar.]

  Här tycker jag att det är uppenbart att man så gärna tar till sig de osvenska folkpartisterna och ser det som en merit i nomineringsprocessen, och sedan blir det lätt så att de hamnar i onåd. Och då är det återigen just den där osvenskheten som står i centrum.

  Det är svårt det där.

  Integration är verkligen en fråga om att ”vi svenskar” måste öppna oss för förändring. Men den förändringen är skrämmande för många, och hittills har diskussionen varit omöjlig att föra. Var och en som menat att det finns drag i det svenska samhället som majoriteten inte kan acceptera att en inflyttad minoritet påverkar, den misstänkliggörs som rasist. (Burkaförbud är bara ett exempel.)

  • Hej Johan och tack för din kommentar. Självklart kan man skilja rasism och kulturasism åt. Men det blir lätt hårklyveri. Drabbas man av påhopp så är ställningstagande emot viktigast. Debatten som jag och vi har satt igång är viktig. Spännande att höra hur det ligger till i olika delar av landet. En angelägen debatt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s