Att kissa i byxan

”Kiss i sängen och ha det bra, det värmer stjärten som en sommardag” sjöng min syster för mig och fnittrade när vi var små. Det fick mig att tänka på Vänsterns politik…

Att kortsiktigt tillskjuta resurser för att längre fram stå sämre rustad än vad man gjorde i utgångsläget är som att kissa i byxan när det är kallt ute. Varmt och skönt någon minut, men sedan kallt och obehagligt.

Den Rödgröna oppositionen med Lars Ohly i spetsen vill avveckla Sveriges deltagande i den internationella ISAF-styrkan i Afghanistan. Mer pengar ska istället satsas på flickskolor och sjukvård. Låter hedervärt, att byta gevär mot skolböcker och penicillin. Men när dem som skyddat hjälparbetarna mot Talibanerna lämnat landet har kisset i byxan svalnat och afghanerna är tillbaka i det talibanska terrorväldet där sjukvård och skola för kvinnor inte är tillåtet.

De Rödgröna har också enats om ett krav att USA (ensidigt) ska avveckla samtliga militära aktiviteter utanför det egna landets gränser. Folk runt om i världen ska enligt det Rödgröna synsättet lida av USA:s aggressiva imperialistiska politik. Man menar att USA:s internationella engagemang gagnar endast USA. Skulle USA lyssna till de Rödgröna i denna fråga skulle det rinna kallt längs byxbenet för världssamfundet i stort. USA skulle kortsiktigt spara pengar på en sådan neddragning, men långsiktigt skulle den globala ekonomin förlora på att välden blir osäkrare. Vissa delar, såsom exempelvis Sydkorea, Taiwan och Israel, skulle dessutom drabbas negativt på ett fundamentalt sätt då hela basen för deras existens skulle hotas. Andra betydande ekonomier som Japan och de Östeuropeiska länderna skulle också känna av ett sådant tillbakadragande på ett alltför tydligt sätt.

På det inrikespolitiska området är en av de viktigaste frågorna för de Rödgröna att jämna ut skillnaderna mellan villkoren för dem som arbetar och för dem som är sjukskrivna och arbetslösa. Mer pengar till dem som inte arbetar ska finansieras med skattehöjningar för dem som är ”rika”. Det är oklart hur många som ska få höjd skatt, vilka skatter som ska höjas och hur mycket respektive skatt höjs. Man ser i detta en verklighetsbild där det inte är ersättningsnivåerna i sig, i kronor och ören, som är det primära, utan snarare skillnaden gentemot den grupp i samhället som arbetar. Mer ideologi än verklighet

Problemen med detta synsätt är flera men jag ser framförallt tre områden där detta synsätt är förfelat och i förlängningen får negativa konsekvenser för dem som de Rödgröna säger sig värna i denna fråga:

  1. Gruppen sjukskrivna och arbetslösa är inte permanent. Man får lätt bilden av att det är en grupp för evigt dömda till sjukskrivning och arbetslöshet som de Rödgröna värnar. Utgångspunkten måste vara att de som är sjuka eller utan arbete ska tillbaka till arbetslivet med hälsan åter.
  2. Skattesänkningar på inkomst från arbete syftar i första hand inte till att de rika ska kunna lägga på ett tjockare lager rysk kaviar på sina snittar. Det syftar till att öka efterfråga och på så sätt även behovet av produkter och arbetskraft. Fler i arbete.
  3. Då det rödgröna förslaget om att bekosta minskade inkomstskillnader mellan dem som arbetar och dem som inte arbetar, genom att försämra villkoren för dem som arbetar, leder detta till att efterfrågan och i förlängningen den kaka som ska bekosta understöd till sjuka och arbetslösa minskar.

Sedan kan jag inte låta bli att förundras över hur dålig kontroll över den egna ekonomin många verkar ha. Alliansens jobbskattavdrag har inneburit att alla som arbetar (heltid) fått minst 1000 kronor mer att röra sig med netto varje månad. Samtidigt har vissa fått sin A-kassa höjd med en hundralapp eller två per månad. En nettovinst på ett belopp flera gånger större än kostnadsökningen från höjd A-kassa.

Missnöjd???

Om detta trots allt är fallet, rösta i så fall på Alliansen för ytterligare ett jobbskatteavdrag för att minska effekten av den höjda A-Kassan…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s