Skolk

Ett av det största problemet inom gymnasieskolan är skolk. Vad ligger bakom?

Skoltrötthet för de flesta därför tror jag på lärlingssystemet. Att välkomna ungdomar in i vuxenlivet, är det bästa vi kan göra. Många elever skulle växa av ansvar och arbetsgemenskap med vuxna.

Att få känna sig behövd är så viktigt – därför är ungdomsarbetslöshet och utanförskap, två stora utmaningar för vår framtida regering…oavsett färg.

Viktiga satsningar:

1. Lärlingssystem, en miljard kronor ska satsas på lärlingsutbildning, en utökning med 40 000 lärlingsplatser inom utbildningssystemet, inom gymnasiet och komvux. Nära samarbete med branschen krävs för att det ska fungera.

2. Behåll halvering av arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år.  

3. Satsa på förebyggande verksamhet och elevstödjande verksamheter i skolan såsom skolsköterskor och skolpsykologer med mera.

Detta är viktigt ur ett jämställdshetsperspektiv Vi vet att svenska barn och elever mår sämre än tidigare, det har flera undersökningar visat. Särskilt dåligt mår unga tjejer och att förbättra elevhälsan är därför också en viktig jämställdhetsåtgärd/källa FP nyhetsbrev 25 augusti/
 

Alliansen har nu kommit överens om en satsning på totalt 650 miljoner kronor enbart på elevhälsan 2012 och 2013. Om man försöker räkna om det till personalförstärkningar motsvarar det ungefär 700 fler anställda inom elevhälsan år 2014, till exempel sjuksköterskor, skolläkare, kuratorer och psykologer/källa FP nyhetsbrev 25 augusti/ Detta frigör lärare att fokusera på undervisning och att möta eleverna i klassrummet i rollen som lärare istället för kurator. Idag kan man som lärare känna sig splittrad i en människovårdande och undervisande roll gentemot elever. Relationen mellan elev och lärare är viktig för både eleven och läraren, men läraren behöver stöd i de människovårdande insatserna för att kunna orka med! Blunda inte för verkligheten – stöd ungdomar in i vuxenlivet, ge dem hopp. 

Idag/25 augusti/ kom besked från FP och alliansregeringen om en efterlängtad höjning av studiemedlen.

Hoppfull

PS: Valdebatten i SVT igårkväll var riktigt bra. Sievert är suverän på att hålla i trådarna. Men det tog cirka 30 minuter in i debatten innan man kom ner till frågan ”vad generar välfärden?”  Jo, nämligen den ekonomiska tillväxten. Och hur får vi till den, jo,  genom att få människor i arbete.

 Intressant var också samtalet om välfärdens kärna/borgarna eller generell välfärd/soc 0. grön. Återkommer till detta…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s