Socialism

”Att göra människor till socialister är mycket enkelt. Att göra socialismen mänsklig är mycket svår”

Oscar Wilde

Min mormor var övertygad kommunist. Hon brukade ta upp mig i knäet när jag var barn och säga: ”I Sovjet är det ett paradis, alla köper tunnelbane biljetter fast det inte finns några kontollanter”! När jag blev äldre så frågade jag henne vad hon tyckte om de återvändande svenska kommunisterna som var kritiska till Sovjet. Hon svarade att de var indoktrinerade av väst?! Hon sa också att det var synd om mig som hade glasögon och boende i väst för om jag hade bott i Kina så hade jag blivit hjälpt av Maos ögongymnastik(!) som såg till att glasögon blev onödiga. Ja, du mormor lilla.

Som tur var dog min mormor innan muren föll vilket var tur för hennes världsbild hade rasat, hoppas jag.

Mormor Agda var född 1897 som äldst av sju syskon, varav två dog i späd ålder. Familjen levde som jordlösa bönder i Blekinge i en stuga med ett rum där alla fick samsas. Hennes föräldrar var djupt troende och hennes far var kyrkovaktmästare. Min mormor fick bara gå  i skolan tills hon var tolv sedan hjälpte hon till hemma tills hon var fjorton år då hon flyttade till Lund och började att arbeta på ett barnhem, eller rättare sagt ett pojkhem, för föräldralösa pojkar mellan 8-12 år. Där blev mormor politiskt medveten och lärde känna radikal studenter. På barnhemmet blev hon upprörd över agan eller misshandeln av pojkarna.

Min mormor har alltid varit fåfäng och Agda fjorton år sparade sin första lön till ett par vita skor vilket föreståndaren ifrågasatte om en flicka av hennes ursprung skulle ha vita lackskor. Men se det var mormor i ett nötskal! I hennes våning i Helsingborg och senare i huset i Viken hängde ett antal pälsar, Malmsten möbler, piano, vackra tavlor med mera. Kära mormor var en socialist med smak på borgerlig skönhet.

Det bästa med min mormor var hennes engagemang för ”Kvinnosaken” som hon sa, och hon var mycket god vän med Elise Ottosen Jensen, RFSU:s grundare, som bodde i våningen I Helsingborg under perioder. Mormor sålde Elises bok om sexuallära och informerade fattiga arbetarkvinnor om hur de blev med barn, vilket många av dem hade vaga insikter i.

Mormor hatade nazism och fascism, med hetta. Men hennes tro på kommunism var solid och hon trodde på socialismen ungefär som hennes far hade trott på Kristus. Mormor var sin sanning trogen. Hon var intiativtagare till Tretorns Gummifabriks fackförening under tidigt 1900-tal. Men hon var svag för Dunker, disponent på fabriken i många år, som hon kallade en God Kapitalist. Epitetet fick Direktör Dunker efter att mormor hade förhandlat upp sin lön med två kronor i veckan. Hennes argument var att hon var ensamförsörjörande mor till en liten son och två åldrande föräldrar, direktören Dunker beundrade hennes mod och hennes arbetsvilja så lönen höjdes, disponent Dunker var en sann filantrop.

Mormor blev nästan invald i Sveriges riksdag som en av de första kvinnorna men oklarheter om hennes namn uppstod! Men senare blev hon invald i kommunfullmäktige i Helsingborg och satt som nämdeman i många år. Nu hoppas jag hennes dotterdotter att bli invald för ett parti långt till höger om hennes parti, nämligen Folkpartiet med rötter i liberalism och socialliberalism. Kanske ärvde jag hennes politiska engagemang men 2010 vet vi vad priset för kommunismens blev, miljoner människor offrades, så när jag hör människor hylla Lenin, Mao och Marx idag blir jag lätt illamående…

File:Autumn of Nations 1989.PNG

Källa Wikipeda http://en.wikipedia.org/wiki/File:Autumn_of_Nations_1989.PNG

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s