Slöjor och profilklasser

Elitsatsning inom sport är helt okej. Handbollsklasser från sjätte klass, ingen höjer ett ögonbryn. Men profilklasser i matematik? Elitsatsningar i så tidig ålder?

I och med den nya skollagen blir det fritt fram för profilklasser i högstadiet.

Vilket innebär att det för elever med speciella färdigheter i ett ämne blir tillåtet att anordna antagningstester för särskilda profilklasser från årskurs sju i grundskolan. Det finns de som upprörs av detta. Men..

Tänk om fotbollstränaren sa till tioåring som är påläggskalv i P-99: ”du får sitta på avbytarbänken tills dina kamrater är lika duktiga som du på att göra mål!” Otänkbart.

I Sverige är det okej och hedervärt att bli rik på sport eller travet men omöjligt och aningen suspekt att bli rik på arbete och företagande. Hur blev det så?

 ”Betygen […] medför att arbetet i skolan riskerar få en inriktning mot att meddela kunskaper och färdigheter” (SOU 1977:9)

Ovannämnda citatet är hämtat ur betygsutredningen på 1970-talet och talar för sig självt. På 1970-talet, då blev betyg elakt och kunskap något fult. Hör det ihop med det tidigare sagt?

Time for a change, my friends.

Nu över till något helt annat, slöjor. Jag tycker media är okunniga om slöjor och drar alla slöjor över en kam. Burkor och niqab är gjorda för att skyla kvinnor när de går mellan hemmet och torget för att handla mat. Meningen är inte att man ska delta i samhället under dessa tält. Chador, som är persiska för tält innebär däremot att man visar ansiktet, vilket underlättar deltagande i samhällslivet. Jag tycker det är lite löjligt när man kräver att aktivt utbilda sig eller jobba på dagis klädd i burka, eftersom det känns som man missförstått burkans roll, att gömma kvinnor och att undvika kvinnors deltagande i samhällslivet. Samtidigt är jag emot förbud. Jag upplever att kvinnor som tar på sig niqab och burka idag i ett modernt västerland revolterar mot något (fast endast om de tar på sig burka eller niqab av fri vilja annars handlar det om förtryck).

Är anledning till att ta på sig en niqab att revoltera mot en sekulariserad värld? Revolterar man som kvinna mot kvinnlig frigörelse? Kanske förvirrat men är det rätt att förbjuda?

Ibland krävs ett ansikte synligt, när arbetets karaktär så kräver eller när identifikation av någon anledning måste kunna göras.

Men vanliga slöjor finns det ingen anledning att förbjuda..

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s