Flickors hälsa

I dag vaccineras flickor födda år 1999, i 5-6 klass, mot HPV-virus. HPV är ett virus  som kan orsaka livmodershalscancer om man inte behandlar i tid.  Idag görs cellprovtagningarna som kan avslöja farliga cellförändringar på ett tidigt stadium för att undvika utvecklandet av cellförändringar. Dessa cellprovtagningar kommer att finnas kvar och vaccinet ger inte ett 100 % skydd.

Styrelsen i Sveriges Kommuner och Landsting  har idag beslutat att man ska utöka HPV-vaccinationer av tonårsflickor. Bakgrunden är att  landstinget har gjort en framgångsrik upphandling så att vaccinet har blivit billigare!

Dessa så kallande catch up-vaccination mot HPV-virus finasieras  av Landstingen, som står för vaccinkostnaden för såväl de yngre som äldre flickorna, men med hjälp statsanslag. Flickor födda mellan åren 1994 och 1995 föreslås vaccineras genom skolhälsovården på sina gymnasieskolorna, smidigast för alla, eller genom erbjudande om gratis vaccination vid vaccinations- eller vårdcentraler. Ansvaret för vaccinationer ligger på Landstinget.

Vill du läsa vidare om det här? Gå vidare till Birgitta Rydberg, Landstingsråd och Rasmus Johnlund, liberal bloggare.

Annons

3 reaktioner på ”Flickors hälsa

 1. Pingback: HPV-vaccin även för 13-17-åringar « Rydbergs recept – för liberal landstingspolitik Birgitta Rydbergs blogg

 2. Självklart ska unga kvinnor erbjudas denna möjlighet. Bra att landstinget kunnat upphandla vaccinet till en rimlig kostnad. Fast egentligen borde kostnaden inte spela en roll. Hoppas att också att kvinnor från s.k hederskulturer får denna möjlighet till skyddande vaccinering.

  • Hej Helena
   och tack för din kommentar. Jag håller med till fullo.
   Inga tonårsflickor ska stå utanför oavsett bakgrund.
   Vore väl idealt om inte pengar spelar roll, men förhandlingen
   har gjort vaccinationer hanterliga ekonomiskt.
   Trevlig sommar!
   Amie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s