Dagens bästa krönikör heter Anna, och skriver i SVD

En anledning att jag har SVD är Anna Laestadius Larssons krönikörer, det finns fler anledningar, såklart. Jag har även DN vid frukostbordet eftersom jag är en ”nyhetsjunkie” av oanade mått. Båda tidningarna har duktiga och intressanta krönikörer men Anna lyser lite extra! I dagens krönika – 11 juni – skriver Anna om Iphone och bindor. Anna Laestadius Larsson räknar upp ett antal kvinnliga uppfinningar, som går att finna på Tekniska museet utställning ”Kvinnors uppfinningar”, som har döpts om och heter ”Kreativa Kvinnor” och är ute på internationell turné.

Utställningen kommer att visas i östra Europa och på Balkan genom Svenska Institutets försorg. Syftet är att främja, särskilt kvinnligt, entreprenörskap och flickors/kvinnors intresse för vetenskap och teknik.

Utgångspunkterna i uppfinningar gjorda av kvinnor diskuteras och presenteras utifrån tre olika vinklingar: teknik/uppfinningar, entreprenörskap och genusperspektiv.

Det man vill berätta och skapa intresse för är att alla människor är kreativa utifrån de sammanhang de verkar i. Fler kvinnliga ingenjörer, idag endast 20 %, skulle kanske stimulera och utveckla företagandet i Sverige.

På tal om bindor, när jag var i Ryssland år 2000 så frågade jag vår tolk vad som var jobbigast under Sovjettid. Hon svarade ” att det inte fanns bindor till oss kvinnor och blöjor till barnen”. Hon fortsatte ”man kunde flyga till månen, men den lilla människans behov missade man helt.”

Det finns de ryssar som hyllar hur det var förr, men det var aldrig bättre förr…

Nostalgi är för de utan fantasi, och hopp om framtiden.

Uppfinnare och företagare har både fantasi och hopp!

Hatten av, för er…

Gör

Amie

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s